‘Oud-premiers Kok en Balkenende beveiligd na moord Borst’

Politieonderzoek rond de woning van oud-minister Els Borst.
Politieonderzoek rond de woning van oud-minister Els Borst. Foto ANP / Remko de Waal

Oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende zijn vorig jaar maandenlang bewaakt na de moord op oud-minister Els Borst. Dat zegt Kok vandaag in een interview met het AD. Aanleiding voor de beveiliging was dat Bart van U., de verdachte in de zaak-Borst, kort voor de moord bij Borst had aangebeld en naar de adressen van Kok en Balkenende had geïnformeerd.

Kok vertelt in het AD dat hij Borst twee dagen na de eerste confrontatie met Van U. sprak op het afscheidsfeest van Beatrix. Daar zou Borst Kok over het voorval hebben verteld. “Wim, Wim! Ik heb je verdedigd als een leeuw!”, zouden de precieze woorden van Borst zijn geweest. Tien dagen na de eerste ontmoeting stond Van U. opnieuw bij Borst voor de deur en bracht hij haar met messteken om het leven.

Uit het voorval zou kunnen worden afgeleid dat Van U. eigenlijk de oud-premiers, en niet Borst, had willen vermoorden. Kok deed na de moord zijn verhaal bij de politie. Die had toen van vrienden en de kapper van Borst al vernomen dat de man op zoek was naar adresgegevens van de oud-premiers.

Politie ‘in hoogste staat van paraatheid’

Doordat lange tijd onduidelijk bleef wie de moord op Borst had gepleegd, werden Kok en Balkenende volgens de oud-premier gedurende een aantal maanden beveiligd. De combinatie van het excessieve geweld en de zoektocht naar de verwarde man bracht de politie volgens Kok “in hoogste staat van paraatheid”. Toen begin dit jaar duidelijk werd dat Van U. de moord waarschijnlijk had gepleegd werd de beveiliging teruggeschroefd. Van U. zat al vast voor de moord op zijn zus in Rotterdam.

Van U. heeft zich in de zaak-Borst tot nu toe op zijn zwijgrecht beroepen. De moord op zijn zus Loïs bekende hij eerder wel. In de zaak rond Van U. ging volgens een rapport van de commissie-Hoekstra bijna alles mis wat mis kon gaan. De politie en het OM deden volgens de commissie onvoldoende met signalen dat Van U. een gevaar was voor de samenleving was.

    • Pim van den Dool