Ondernemerszin vereist

De stelling zet de wereld op zijn kop. Er hoort eigenlijk te staan: zijn de koersniveau’s niet te hoog ten opzichte van de gemaakte winsten bij bedrijven? Daarmee wordt impliciet aangegeven dat die niveau’s inderdaad te hoog zijn. Ook DNB waarschuwt al een tijd voor een bubbel in de aandelenmarkten omdat beleggers rendement zoeken dat in de obligatiemarkten niet echt meer te vinden is. Ik vrees dat die zoektocht voorlopig zal leiden tot blijvend hoge koers-winst ratio’s. Het is een andere vraag of bedrijven wel genoeg winst maken. De laatste zeven jaar wordt de winst voornamelijk gegenereerd door te reorganiseren en te snijden in kosten. Echte ondernemingszin – dat is iets anders dan alleen kijken naar aandeelhouderswaarde – en meer investeren zullen tot een meer solide groei leiden en tot structureel hogere koersniveau’s.