Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Met kinderen had ik een eigen bedrijf misschien niet aangedurfd’

Nicole Boissevain (56) is secretaresse bij Buma/Stemra en Huib Boissevain (57) is eigenaar van vastgoedbedrijf Annexum. „Ik vind dat ik mijn capaciteiten moet inzetten voor de wereld.”

Huib: „Ik ben altijd met duizend dingen bezig. Dan is het is fijn dat Nicole een hele goede organisator is.”foto David Galjaard
Huib: „Ik ben altijd met duizend dingen bezig. Dan is het is fijn dat Nicole een hele goede organisator is.”foto David Galjaard

Huib: „Toen we acht jaar geleden hier kwamen wonen, wilden we wat anders dan een gewone housewarming. Dus organiseerden we een aantal Table d’Hotes: we nodigden vrienden uit om op een datum naar keuze bij ons te komen te dineren. We waren eerst bang dat het misschien ongemakkelijk zou zijn omdat niet iedereen elkaar kende, maar dat bleek juist het leuke. We zijn het blijven doen: zo’n drie à vier keer per jaar, verdeeld over een aantal avonden.”

Nicole: „Ik vind het leuk om de tafel mooi te dekken, en Huib kan heel lekker koken. Hij experimenteert veel. Het liefst maakt hij op zulke avonden iets wat hij nog nooit eerder heeft uitgeprobeerd.”

Huib: „Het gaat over het algemeen wel goed. De laatste keer maakte ik kalfsvlees met abrikoos en ui, en dan met honing gemarineerd. Daar begin ik de dag van tevoren al aan.”

Nicole: „Je hebt ook een keer gefrituurd ijs gemaakt. Ik zou zo’n recept gelijk overslaan, te ingewikkeld.”

Huib: „Het was hartstikke lekker. Sinds een tijdje haal ik mijn recepten van Pinterest. Daar heb je handige plaatjes van alle fases van het koken.”

Enorme teleurstelling

Huib: „We hebben allebei in Groningen gestudeerd, maar hadden toen niet veel contact. In 1990 kwam ik Nicole tegen op het strand.”

Nicole: „Ik was daar met een paar vrienden en we herkenden elkaar onmiddellijk. ’s Avonds zijn we uit eten gegaan, en daarna ging het heel snel.”

Huib: „Een jaar later zijn we getrouwd. We wilden graag kinderen en hebben alles op dat gebied geprobeerd en meegemaakt. Maar het is uiteindelijk niet gelukt.”

Nicole: „Dat is natuurlijk een enorme teleurstelling. Als vrouw heb je daar naast ook te maken met behandelingen die een enorme impact hebben op je lichaam.”

Huib: „We hebben het samen verwerkt. Maar daar gaat wel tijd overheen.”

Nicole: „Ik moet er nu wel weer meer aan denken omdat al mijn vriendinnen grootmoeder worden. Dan krijg je weer dat hele proces.”

Doen wat we willen

Huib: „Mensen zeggen vaak: kinderen zijn soms beperkend, en jullie hebben alle vrijheid. Ik heb het nooit zo ervaren omdat ik het alternatief niet zo goed kan inschatten.”

Nicole: „Ik denk altijd maar: ja, het zal stressvol zijn, maar het is natuurlijk ook heel erg leuk en gezellig.”

Huib: „Natuurlijk zijn we inmiddels wel gewend om te doen wat we willen, en wanneer we willen. De stap om vijftien jaar geleden een eigen bedrijf te beginnen, heb ik ook makkelijker gemaakt toen ik besefte dat er geen kinderen zouden komen. Ik weet niet of ik het anders ook had aangedurfd.”

Nicole: „Op een gegeven moment gaat er een boek dicht. Je moet niet eindeloos in de teleurstelling blijven hangen. Dan neemt het negatieve de overhand, terwijl er ook zoveel dingen zijn die fijn zijn. Zoals onze relatie, onze vrienden, familie. We kunnen ontzettend met elkaar lachen, we houden enorm van gezelligheid.”

Duizend dingen

Nicole: „Onze relatie werkt zo goed omdat we elkaar veel ruimte geven. Ik vind het altijd leuk om te horen waar Huib mee bezig is, maar dat betekent niet dat je alles samen moet doen. Huib is bijvoorbeeld meer actief in politiek.”

Huib: „Ik vind dat we in een land leven vol tribuneburgers. Mensen die zeggen dat het anders moet, terwijl we weinig doen om het beter te maken. Ik vind dat ik mijn capaciteiten moet gebruiken om me in te zetten voor de wereld. Ik probeer daarom veel in commissies en organisaties te zitten. Dat betekent wel dat ik vaak weg ben ’s avonds, en altijd met duizend dingen bezig ben. Dan is het fijn dat Nicole een hele goede organisator is, zij zorgt ervoor dat alles om ons heen goed loopt.”

Nicole: „ Ik ben net iets meer van het opruimerige dan Huib. Maar nee wacht, hij doet het wel, maar ik doe het direct en hij laat de rommel een paar dagen liggen. Als je het allemaal optelt doe ik meer in het huishouden. En onze schoonmaakster Martha komt een keer in de week langs, zij strijkt onder andere Huib zijn overhemden.”

Vijf keer per maand naar museum

Huib: „Ik eet maar een of twee keer in de week thuis, de rest van de tijd ben ik aan het werk of zakelijk uit eten.”

Nicole: „Meestal kook ik. Maar het is niet zo dat ik de andere avonden thuis op Huib zit te wachten. Maandag heb ik een yogaklas, ik spreek ’s avonds regelmatig af met vrienden en in de winter heb ik tennis. En een paar keer in de week ga ik zo’n zes kilometer hardlopen.

Huib: „We houden ook van musea. Ik vind het Stedelijk Museum prachtig, daar ga ik wel vijf of zes keer in de maand naartoe. Of ik neem er zakelijke afspraken mee naartoe, zodat we eerst even een rondje in het museum doen en dan gaan lunchen.”

Nicole: „Ik ga ook regelmatig even een half uurtje naar het Rijksmuseum.”

Huib: „Ik ben vriend van het Stedelijk, Nicole van het Rijksmuseum.”

Nicole: „Maar we gaan weleens bij elkaar op bezoek hoor.”