Klimmen op kasseien: wie gaat, of liever, wíl het WK winnen?

Klimmen op de Amerikaanse kasseien, voor onze begrippen meer lijkend op klinkers in plaats van kinderkopjes. Foto ANP / Shawn Thew

Haal ze maar weer tevoorschijn: de lijstjes met favorieten voor de voorjaarsklassiekers. Want het WK-parcours morgen in Richmond is gemaakt voor renners als Van Avermaet, Valverde, Terpstra en Sagan.

Voeg aan Greg, Alejandro, Niki en Peter toe de regerend wereldkampioen Michal Kwiatkowski, Alexander Kristoff en John Degenkolb en je hebt een tamelijk compleet lijstje voor de wegwedstrijd die de wereldkampioenschappen in de VS afsluit. Het zijn de namen die links en rechts, van amateursite tot toegewijd magazine, worden opgelijnd. Maar is het wel zo slim om die regenboogtrui te pakken?

Een vervloekte trui, echt?
Voor de bankrekening is het natuurlijk prima. De trui van de wereldkampioen is gewenst in elk team, want exposure. Om niet te spreken van de persoonlijke sponsordeals die maandagochtend op de fax direct komen binnengerold. Je komt met je kop op de covers en in de shows: iedereen wil een stukje van de wereldkampioen.

Maar wie de winnaars van pak ‘m beet de afgelopen tien jaar opzoekt, bemerkt al gauw dat rondfietsen met de blauw-rood-zwart-geel-groene band om de romp gebonden vanuit carrièretechnisch oogpunt een suboptimale bijwerking vertoont. Moet je de belangrijkste eendagswedstrijd van het jaar eigenlijk wel willen willen?

  • Neem Rui Costa (2013). Typisch zo’n renner die onder de vermeende vloek van de regenboogtrui leed. Had in ’14 als enig aansprekend resultaat de eindzege in de Ronde van Zwitserland en dit jaar louter het Portugees kampioenschap.
  • Het jaar van Costa bleek een ramp voor Philippe Gilbert, de wereldkampioen van 2012. Zijn jaar in de regenboogtrui was er een van een onwaarschijnlijke en ellenlange vormdip resulterend in slechts één zege: een etappe in de Vuelta.
  • Alessandro Ballan (2008) won als wereldkampioen alleen de Ronde van Polen, raakte verwikkeld in een dopingzaak en verdween naar de achterhoede.
  • En ook de winnaar van vorig jaar hebben we weinig gezien in wereldkampioen waardige fragmenten. Enig echt memorabel moment was daarentegen wel meteen een klapper: Michal Kwiatkowski won de Amstel Gold Race.

Doen alsof die regenboogtrui daadwerkelijk vervloekt is, is een beetje kort door de bocht. Neem de winnaar van precies tien jaar terug. Tom Boonen won in de twee jaar erna onder meer de Ronde van Vlaanderen, de groene trui in de tour en meerdere semiklassiekers. Cadel Evans? Hij won de puntentrui in de Giro en natuurlijk het geel in Parijs. Mark Cavendish won als wereldkampioen drie sprints in zowel de Giro als de Tour.

Sprintklimmen over kasseien met stijgingspercentage 20
Het parcours morgen laat zich het best omschrijven als een voorjaarsklassieker verpakt in een minironde. Vijftien keer 16,2 km over met name in het tweede deel kasseien en pijnigende klimmetjes.

Op 2,5 km voor de meet ligt de gemeenste: sprintklimmen over honderd meter 23rd Street met gemiddeld 11 en maximaal 20 procent stijging. En dat stukje is ook nog eens deels bedekt met kasseien. De finale kent in de slotkilometer een klim van 300 meter met daarna nog ruim een halve kilometer vals plat. Klinkt dus niet direct als een ideale aankomst voor Niki Terpstra, wél voor Alejandro Valverde die - gezien de vlakke koers volgend jaar in Qatar - morgen misschien wel z’n laatste kans heeft om eens wereldkampioen te worden.

Beeld: ANP infographics

Beeld: ANP infographics

Max Verstappen terug bij waar het allemaal begon

Vorig jaar reed hij er de eerste meters in de Toro Rosso en morgen start Verstappen in Japan voor het laatst als 17-jarige een grand prix. Op het circuit van Suzuka gaat hij als 15e van start na een vroegtijdig beëindigde kwalificatiesessie.

Na zijn indrukwekkende race vorig weekend in Singapore gaat Max op jacht naar vierde puntenscore in de laatste vijf races. Suzuka is de baan waar vorig jaar Jules Bianchi een zware crash meemaakte die hem uiteindelijk het leven kostte.

Suzuka is een klassieker op de F1-kalender. Het circuit is geliefd bij coureurs om z’n uitdagende karakter, hoogteverschillen en snelle bochten. Suzuka werd in 1962 ontworpen door de Nederlander Hans Hugenholtz die door Soichiro Honda naar Japan werd gevlogen om een testcircuit te ontwerpen voor het toen pas 15 jaar oude automerk.

Foto ANP / Diego Azubel

Een wolk van spray achter de Toro Rosso van Max Verstappen op Suzuka. Morgen mogelijk ook regen tijdens de race. Foto ANP / Diego Azubel

En dan verder nog…

  • Het wereldkampioenschap wegrace in de MotoGP heeft nog vijf grands prix voor de boeg. Dit weekend verdedigt Valentino Rossi een voorsprong van 23 punten op Jorge Lorenzo. De Spanjaard rijdt in Aragón z’n derde van vier thuisraces dit seizoen. Goed nieuws voor de liefhebber: Eurosport1 zendt de laatste vijf races van 2015 live uit.
  • Het EK volleybal voor dames in Nederland en België begint vandaag met Oranje dat in Apeldoorn Slovenië moet verslaan. Ook Polen en Italië zitten in poule A. Maandag weten we of Nederland minimaal derde wordt en dus doorgaat naar de 2e ronde.
  • Een kleine topper tussen de nummers drie en vier van de eredivisie: Feyenoord ontvangt PEC Zwolle, dat een punt meer heeft dan de thuisploeg. Eergisteren resulteerde datzelfde affiche in uitschakeling van PEC voor het bekertoernooi: 3-0. PSV kan zich een week voor het bezoek aan de Arena geen misstap meer veroorloven en ontvangt NEC, dat slechts één punt minder heeft dan de landskampioen.
    • Jules Seegers