Kabinet trekt geen extra geld uit voor het passend onderwijs

Staatssecretaris Deker wil nu geen extra geld uittrekken voor het passend onderwijs.
Staatssecretaris Deker wil nu geen extra geld uittrekken voor het passend onderwijs. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet trekt geen extra geld uit voor de problemen in het passend onderwijs. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. De PvdA en D66 hadden het kabinet tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week gevraagd 100 miljoen euro extra voor het passend onderwijs vrij te maken.

Het systeem van passend onderwijs werd vorig jaar ingevoerd. Dat verplicht alle reguliere scholen in basis- en voortgezet onderwijs voor elke leerling plek te maken, ook als die in het geval van bijvoorbeeld een handicap extra ondersteuning nodig heeft. Denk aan kinderen met een handicap, autisme of leerlingen die gepest worden. Voor doorverwijzing naar speciaal onderwijs is de drempel tegelijk veel hoger geworden.

Een jaar na de invoering van het passend onderwijs zijn de problemen echter groot, constateerde kinderombudsman Marc Dullaert eerder deze maand. Duizenden kinderen zitten nog steeds thuis omdat het niet lukt een geschikte plek voor hen te vinden. Dat is deels een geldkwestie, schreef Dullaert. “Het is ook een gebrek aan geld om meer mensen en de juiste expertise in huis te kunnen halen.”

‘Extra middelen niet de oplossing’

Mede naar aanleiding van het rapport van de kinderombudsman vroeg coalitiepartij PvdA samen met oppositiepartij D66 tijdens de Algemene Beschouwingen om een financiële impuls van 100 miljoen. Maar volgens Dekker “lossen we de gesignaleerde knelpunten niet op met extra middelen, maar ligt de oplossing in beter samenwerking en verbetering van de uitvoering”. De staatssecretaris vraagt de Kamer in de brief om geduld. “Het kost tijd voordat passend onderwijs overal volledig vorm heeft gekregen.”

Lees ook: ‘Passend onderwijs niet van de grond gekomen’