Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat ook in het weekend werken

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het personeel van de IND, de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst, gaat vanaf oktober ook in het weekeinde werken om de toenemende vluchtelingenstroom het hoofd te kunnen bieden. Het is een noodmaatregel die de capaciteit van de dienst moet vergroten. Dat zegt hoofddirecteur Rob van Lint in een vraaggesprek met NRC.

Verdere uitbreiding van het personeel is eigenlijk noodzakelijk, maar op dit moment niet mogelijk. Nieuw personeel moet intern worden opgeleid en dat vraagt op dit moment te veel mankracht van de dienst. De IND is in korte tijd al enorm gegroeid: in maart, juni en augustus van dit jaar werden al nieuwe lichtingen van steeds honderd man aangenomen.

De IND kampt daarnaast met een gebrek aan ruimte. Van Lint:

“Op deze manier kunnen we onze panden beter benutten. Dat geldt ook voor de tolkenpoule: met de zaterdag en zondag erbij zijn op dat gebied meer mensen beschikbaar. We moeten nu alles uit de kast trekken.”

De nood is hoog. De IND heeft op dit moment te kampen met een toestroom van zo’n 700 nieuwe asielverzoeken per dag. De wachttijd tussen aankomst van de asielzoeker en het begin van de asielprocedure is opgelopen van zes dagen naar vier à vijf maanden.

Schatting kan hoger uitvallen

In de eerste acht maanden van dit jaar hebben 17.115 mensen een eerste asielaanvraag ingediend in Nederland, blijkt uit nieuwe van de IND. Daar komen dan nog eens 7.920 nareizende familieleden bij.

Naar verwachting eindigt de teller dit jaar ruim boven de 35.000. ‘Maar dat zou ook eens een stuk hoger kunnen uitvallen’, aldus Van Lint. Ter vergelijking: in 2014 waren er 26.000 nieuwe asielverzoeken.

De IND blijft in ieder geval voor de duur van een half jaar zeven dagen per week draaien. Daarna moet worden bepaald of dat nog langer nodig is. ‘Mijn medewerkers staan niet allemaal te juichen, en dat is begrijpelijk’, zegt Van Lint. ‘Tegelijk is het nu absoluut noodzakelijk.’

    • Thomas Rueb