Imme vond een echte oude schat

Ook in je eigen tuin kun je schatten vinden. Zoals een honderden jaren oud vaasje.

Imme met zijn schat. Foto Merlijn Doomernik

Imme (3 jaar) is een schatgraver. Onder de houten vlonders in de tuin achter zijn huis zoekt hij in de aarde naar bijzondere dingen. Zo heeft hij wel eens een oud en verroest speelgoed autootje gevonden.

Niet zo lang geleden vond Imme daar iets heel aparts, een klein vaasje dat er heel oud uitzag. Maar wat was het? Om daar achter te komen stuurde de moeder van Imme de foto naar een archeologische club. Archeologen hebben verstand van oude dingen die uit de grond komen. Ze kunnen daaraan zien hoe mensen vroeger hebben geleefd.

„Het vaasje is kinderspeelgoed en het is gemaakt tussen 1700 en 1800”, zegt Marco Feenstra van de archeologische club. In Waterland, het gebied waar Imme woont, is vaker van dit oud kinder speelgoed gevonden. „Jongens kregen vaak riddertjes en soldaatjes. Meisjes kregen lepeltjes, kannetjes en kruikjes.” Zo konden meisjes vast oefenen voor hun latere taak als moeder. Dat vinden we nu een beetje raar, maar dat was vroeger gewoon.

De foto’s van al dat oude speelgoed zijn de afgelopen drie jaar in een databank gestopt. Daar zit een nog ouder vaasje bij (uit de 15de eeuw). Zo kunnen de archeologen de vondsten beter bestuderen en laten zien aan andere archeologen.

Het speelgoedvaasje zelf mag Imme houden. Het staat nu thuis in een vitrinekast, als „een echte schat”. Imme is nu een echte schatgraver – en ook een beetje archeoloog.

    • Karel Berkhout