Verenigde Staten laten laatste Brit vrij

De Verenigde Staten willen de laatste Britse Guantánamo Bay-gevangene vrijlaten, zo meldt de BBC. De 46-jarige Shaker Aamer zat sinds 2002 gevangen in de militaire gevangenis op Cuba. In de afgelopen dertien jaar is er geen enkele aanklacht tegen hem ingediend. De in Saoedi-Arabië geboren Aamer keert terug naar zijn vrouw, die de Britse nationaliteit heeft, en hun vier kinderen die in Londen wonen. Twee dagen geleden maakte de VS bekend dat ook de Saoedische gevangene Abdul Shalabi vrij komt. Ook tegen Shalabi werd geen enkele aanklacht ingediend. Tijdens een hongerstaking is Shalabi 46 kilo afgevallen. Er zitten nog 113 gevangenen vast, waarvan ongeveer de helft overgeplaatst mag worden. De VS hebben ook een beroep gedaan op Nederland om twee gevangenen op te nemen. Nederland heeft dit tot nu geweigerd. (NRC)