Giraffen brommen in de nacht

illustratie irene goede

Giraffen zijn zo zwijgzaam. Ze zeggen nooit eens „Stap maar op en glijd maar af”, zoals tegen Dikkertje Dap in het liedje. Ze schreeuwen niet, ze loeien niet, ze trompetteren niet. Heel, heel soms zegt een giraf kort „brr” of „grrm”. En dat is het dan.

Maar de giraffen zijn betrapt. ’s Nachts maken ze wél geluiden. Ze brommen, en best hard ook. „Rrrommmmmm”, klinkt het door de giraffenstal van de dierentuin. Het is het duidelijkste giraffengeluid dat een mens ooit gehoord heeft.

Biologen waren expres op zoek gegaan naar giraffengeluiden. En dan liever niet een geluid dat klinkt alsof ze hun neus ophalen of hun keel schrapen. Nee, de biologen hoopten op een geluid dat andere giraffen kunnen opmerken. Een geluid dat voor giraffen betekent: „hier ben ik!” of „kom, we gaan!”.

Zo’n geluid móet er zijn, denken mensen. Want giraffen lopen niet zomaar te dwalen over de savanne. Ze zoeken hun familie en vrienden op als dat zo uitkomt. Natuurlijk zien ze elkaar gemakkelijk lopen, in de verte. Maar het zou voor een giraf zo fijn zijn als hij ook af en toe iets kan roepen.

Overdag doen ze dat dus helemaal niet. En nee, ook niet met geluiden die mensenoren niet kunnen horen. Dat heeft een heel geduldige biologiestudent uitgezocht. Ze hing microfoons bij giraffen in dierentuinen in Europa.

Het enige dat er na 700 uur opnemen op haar band stond, was een paar keer „vrrrp”. Toen was de biologiestudente er wel klaar mee.

Haar collega’s probeerden het ’s nachts nog eens. Zo ontdekten ze, nadat ze nóg eens maandenlang microfoons hadden opgehangen in de stal, de giraffen-nachtbrom. Het gebeurt niet vaak. Er gaan nachten voorbij zonder dat één giraf in de giraffengroep zich laat horen. En als je nou denkt dat ze dan liggen te snurken: dat kan natuurlijk, maar giraffen slapen ontzettend weinig.

Wat zou er aan de hand zijn in de stal als er gebromd wordt? Wie bromt er? Letten de andere giraffen erop? Dat zou je nu állemaal willen weten. Maar dan moeten de mensen eerst een videocamera ophangen.

    • Hester van Santen