Franse minister: intentie om beide Rembrandts te kopen ‘onbegrijpelijk’

Het is voor Frankrijk ‘onbegrijpelijk’ dat Nederland nu allebei de te koop staande schilderijen van Rembrandt wil aanschaffen. De Franse minister van Cultuur verkeerde in de veronderstelling dat er een akkoord was met Nederland om de doeken samen te kopen.

Foto: Art Market Monitor

Het is voor Frankrijk ‘onbegrijpelijk’ dat Nederland nu allebei de te koop staande schilderijen van Rembrandt wil aanschaffen, zo zegt de woordvoerder van Fleur Pellerin, de Franse Cultuurminister.

‘Wij verkeerden in de veronderstelling dat we een akkoord hadden, een partnerschap, om deze doeken samen te kopen’.

Parijs wil doeken om en om tentoonstellen

Nadat haar collega Jet Bussemaker (PvdA) en het Rijksmuseum maandag naar buiten brachten de huwelijksportretten uit 1634 samen naar Nederland te willen halen, deed Pellerin donderdag een tegenbod.

Ze houdt vast aan het plan om de doeken om en om in het Louvre en het Rijksmuseum te hangen, zoals voorgesteld in een brief van haar en Bussemaker aan de verkopende familie Rothschild op 14 juli.

Voor de Fransen was de brief een ‘overeenkomst’, zegt de woordvoerder.

“We dachten dat de twee ministers zich hier middels de brief samen aan verbonden hadden. Het zou een ongeëvenaarde samenwerking zijn, een reflectie van de goede Frans-Nederlandse culturele betrekkingen. Het is voor ons onbegrijpelijk dat Nederland hier nu andere ideeën over lijkt te hebben.”

Voor Den Haag was de brief niet meer dan een ‘intentieverklaring’. Bussemakers ministerie laat weten dat ‘een nieuwe situatie is ontstaan’ toen de fractieleiders in de Kamer er bij het kabinet op aandrongen de schilderijen te kopen.

De Fransen willen uitleg. De woordvoerder van Pellerin zegt dat er geen telefonisch contact was, volgens de woordvoerder van Bussemaker spraken de ministers elkaar dinsdag.

Onduidelijkheid over intentie De Rothschilds

Het Rijksmuseum zegt een ‘voorkeursoptie’ van de verkopende partij te hebben gekregen. Maar volgens de Fransen staan de De Rothschilds ‘welwillend’ tegenover het ‘Europese plan’.

Meerdere bronnen zijn ervan overtuigd dat onderhandelaar Éric de Rothschild het liefst aan het Louvre verkoopt. Hij werkt al jaren nauw samen met dat museum, benadrukt het Franse ministerie. ‘Hij is voor Frankrijk een belangrijke mecenas.’