Frankrijk: Assad heeft geen rol in de toekomst van Syrië

Laurent Fabius (midden) met zijn Duitse en Britse collega's (respectievelijk links en rechts van hem) na een ontmoeting deze week in Parijs, om te praten over de situatie in Syrië.
Laurent Fabius (midden) met zijn Duitse en Britse collega's (respectievelijk links en rechts van hem) na een ontmoeting deze week in Parijs, om te praten over de situatie in Syrië. EPA / Yoan Valat

De Syrische president Assad kan volgens Frankrijk geen enkele rol meer spelen in het Syrië van de toekomst. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op een persconferentie.

“Assad is verantwoordelijk voor de huidige chaos. Als we tegen Syriërs zouden zeggen dat Assad de toekomst is, stellen we onszelf bloot aan mislukking.”

Fabius zei volgens persbureau Reuters ook dat hij hoopt dat Rusland de komende dagen duidelijk zal maken wat de gedachte is achter de Russische militaire inmenging in de Syrische burgeroorlog. Frankrijk zal de komende dagen proberen het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen te hervatten.

Andere strategie

De houding van het westen jegens Assad leek juist te veranderen, nu Europa wordt geconfronteerd met grote aantallen vluchtelingen en de situatie in Syrië nog altijd uitzichtloos lijkt. Deze week liet de Duitse bondskanselier Merkel weten dat ook Assad betrokken moet worden bij vredesbesprekingen. Ook Groot-Brittannië, Turkije en de Verenigde Staten hintten daarop. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak vandaag met zijn Iraanse collega Javad Zarif over de situatie in Syrië. Kerry zou een nieuwe vredesstrategie willen ontwikkelen voor Syrië en Jemen, waarbij zowel Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije, Iran en Qatar betrokken zouden zijn.

    • Mirjam Remie