Fotokunstenaar Louise te Poele wil haar werk bezielen

Cloaca
Cloaca Foto: Louise te Poele

“Ik wil dat je het gevoel krijgt dat je de voorwerpen kunt oppakken” zegt Louise te Poele. “Het moet echt, echt, echt zijn.” De kunstfotografe wekt haar stillevens het liefst weer tot leven. Ter inspiratie voor de laatste dagen van het thema Stilleven in NRC’s fotowedstrijd deelt ze haar werkwijze.

Het begint volgens Te Poele (1984, Winterswijk) bij de opstelling van de objecten, waar ze soms alleen al drie dagen tijd aan besteedt. “Als je alle voorwerpen gewoon recht op tafel zet, wordt het vlak. Ik probeer de installatie te bezielen. Ik zoek naar relaties tussen de objecten, lijnen die doorlopen en ruimtelijke effecten. Je moet zo’n compositie echt kneden.” Daarna bewerkt ze haar foto’s nog uitgebreid in Photoshop. “Al tekenend probeer ik de materialen nog tastbaarder te maken en de vormen nog meer driedimensionaal te krijgen, onder meer door het versterken van licht-donker-contrasten.”

Deze zomer ontwierp Te Poele samen met ontwerper Marcel Baauw de app AR+t die zelfs subtiele bewegingen aan de stillevens toevoegt. Als je via de app de foto’s scant, gaat via augmented reality (toegevoegde realiteiten) een kwal zwemmen of een vis met zijn staart kwispelen. Bij de foto Cloaca verschijnt er een fladderende vlinder.

Vanaf drie oktober is in Museum Arnhem ook Te Poeles 3D-installatie Verborgen seizoenen te zien. “Je hebt daar in de Rijnzaal dat prachtige panoramische uitzicht op de Rijn, waar eigenlijk geen enkel kunstwerk aan kan tippen. Daarom bedacht ik het raamkozijn te gebruiken als lijst voor een nieuw stilleven. Met een speciale bril ziet de bezoeker straks elk seizoen in de Rijn een nieuw stilleven verschijnen met objecten die de rivier met zich mee zou kunnen voeren.”

Te Poele maakt met haar stillevens mensen graag bewust van de schoonheid van de dingen om ons heen. “Mooie voorwerpen zie je overal, zelfs in de vuilnisbak”, tipt ze laatbeslissers die de komende dagen nog willen deelnemen aan de wedstrijd. “Voor ‘Cloaca’ gebruikte ik bijvoorbeeld een glas uit de jaren 70 uit de kast van mijn ouders, het potje van mijn verfkwasten en een presse-papier van het bureau van een collega.

Foto’s bekijken of zelf insturen kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Stilleven.