Werken met een netwerk van bekenden is toch normaal?

Al vanaf het verschijnen van het eerste stuk in NRC (aug. 2015) over de 29 opdrachten die Guus Beumer zijn partner ‘gegund’ heeft, vraag ik me af of dit wel zo bijzonder is.

Is het niet heel gebruikelijk om te werken met een vast netwerk, zeker als er geen redenen zijn om af te wijken van die samenwerking? Werkt Miuccia Prada ook niet bij vrijwel elke opdracht die over architectuur gaat met Rem Koolhaas? Dat Herman Verkerk nu toevallig de levenspartner van Beumer is, kan toch alleen maar de kwaliteit van de samenwerking ten goede komen.

Hetzelfde geldt voor de samenwerking met Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum, waarover de krant publiceert op 11 september. De hechte vriendschap en het kennen van elkaars kwaliteiten en denkwijze kan enkel positief werken op het resultaat van het beoogde doel.

Ik zou me kunnen voorstellen dat er kritische vragen ontstaan, als uit de levenswijze en levensstandaard van de personen blijkt dat er sprake is van enorme persoonlijke verrijking. Het tegendeel is waar. Er zijn geen kostbare bolides, geen tweede huizen of reizen naar exotische oorden, geen luxe diners op sterrenlocaties.

De reden van het verdelen van opdrachten door Guus Beumer kan dus enkel bepaald zijn uit de behoefte aan en garantie voor kwaliteit.

De indruk die blijft hangen bij de gemiddelde krantenlezer is een indruk van frauduleus handelen. In onze winkel in Maastricht worden beide krantenartikelen dagelijks aangehaald door klanten, omdat de jarenlange samenwerking met Alexander van Slobbe en Guus Beumer bekend is bij onze clientèle. Uit de vragen die gesteld worden, blijkt dat men concludeert dat er sprake is van smeergeld, steekpenningen en corrupt handelen. Een foute conclusie. Het resultaat van de hetze die momenteel gevoerd wordt kan enkel ‘verliezers’ opleveren.

Voor Co-Lab, Marres en voor het Nieuwe Instituut heeft Guus Beumer een grote betekenis gehad. Een betekenis die moeilijk te vervangen zal zijn, mocht het resultaat van het werk van Joep Dohmen resulteren in een vertrek van Guus Beumer.

    • Kiki Niesten