m/v van de week SIEGFRIED WOLDHEK

Duitsland, VW-rijders, politici: vrijwel iedereen was geschokt toen deze week de omvang van het dieselschandaal bij Volkswagen min of meer duidelijk werd.

De grootste automaker ter wereld blijkt te hebben gefraudeerd met emissietests. VW-chef Martin Winterkorn, jarenlang bejubeld, trad onder grote druk af – z’n concern in ontreddering achterlatend.

De Duitsers, en zij niet alleen, lijken te beseffen dat het om meer gaat dan Volkswagen. Hoogleraar en auto-industriekenner Ferdinand Dudenhöffer zei: „Het gaat om het kwaliteitskeurmerk Made in Germany. Dat betekent dat men producten van Duitse ondernemingen kan vertrouwen en niet wordt bedrogen. Het omgekeerde blijkt het geval.”

Omdat het lot van Volkswagen historisch is verbonden met dat van de Duitse staat en omgekeerd, bemoeide ook de politiek zich met de kwestie. Op het hoogste niveau: bondskanselier Angela Merkel riep het bedrijf dringend op om volledige opening van zaken te geven.

    • Siegfried Woldhek