Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een huis waar Rembrandt ooit rondliep.

None

Huis Over de houten vloer in de werkkamer van schrijver en filosoof André Klukhuhn (75) liep ooit Rembrandt van Rijn. Dat zit zo: in 1625 werd het pand aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal gebouwd door de familie van Jan Six. En Six – later burgemeester van Amsterdam – was bevriend met de schilder. „In dit huis kwam Rembrandt geld van hem lenen. En hij maakte er schetsen voor het beroemde portret dat hij van Six schilderde.” De grenen vloer is volgens Klukhuhn nooit vervangen. De werkkamer is op de derde verdieping. Net als de slaapkamer, de keuken en de badkamer. Op de verdieping erboven bevinden zich de huiskamer en het dakterras. Dáárboven de „mansarde”, het zoldertje.

Bureau Het bureau, waaraan Klukhuhn werkt aan een boek „over Hollands licht”, is begin vorige eeuw gemaakt door zijn grote held, de scheikundige Jacobus van ’t Hoff. „Toen ik zelf nog chemicus was, werkte ik in het door hem opgerichte laboratorium op Roeterseiland. Toen dat werd afgebroken, heb ik dit bureau weten te redden.” Klukhuhn vindt zijn kamer „rustgevend”. Uitzicht op de gracht, schilderijen van Peter Donkersloot en Margje Teeuwen aan de muur en een kast vol boeken („wetenschap en kunst, de literatuur staat boven”). „Hier kan ik mijn gedachten vrij laten gaan en ontwikkelen.” Hij houdt niet van moderne meubels. „Alles wat ik heb, is minstens honderd jaar oud.”

Van Ikea „Niets.”

Bij brand meenemen „Mijn schilderijen.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak