Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Zwitserland start strafrechtelijk onderzoek naar Sepp Blatter

Blatter en Platini tijdens een onderonsje op het FIFA-congres in mei.
Blatter en Platini tijdens een onderonsje op het FIFA-congres in mei. Foto AP / Patrick B. Kraemer

Zwitserland begint een strafrechtelijk onderzoek naar terugtredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Dat heeft de Zwitserse openbaar aanklager vanmiddag bekend gemaakt. Blatter, die vandaag verhoord werd door de Zwitserse autoriteiten, wordt onder meer verdacht van corruptie en verduistering.

Zo zou de FIFA-baas twee miljoen frank smeergeld hebben betaald aan UEFA-voorzitter Michael Platini, meldt persbureau Reuters. Over de betalingen, die tussen 1999 en 2002 zouden hebben plaatsgevonden, is Platini ook als getuige gehoord, aldus de aanklager vanmiddag.

Blatter zou met de betalingen tegen de belangen van de FIFA hebben gehandeld. Waarom de betalingen precies werden gedaan is onduidelijk, maar justitie zegt dat in ruil voor de betalingen “diensten” werden geleverd. Blatter wordt er verder van verdacht in 2005 een deal te hebben gesloten met de Caribische voetbalfederatie, die volgens de Zwitserse aanklager “ongunstig” zou zijn voor de FIFA.

Platini ontkent dat het om smeergeld ging

UEFA-baas Platini laat in een verklaring weten dat het geld dat hij ontving geen smeergeld was, maar hem toekwam omdat hij op dat moment onder contract van de FIFA werkte.

“Ik heb tot mijn tevredenheid alles hierover kunnen uitleggen aan de autoriteiten. Ik ben altijd open geweest tegenover de mensen die dit onderzoeken, en heb volledig meegewerkt.”

Als het klopt dat Platini smeergeld van Blatter heeft aangenomen, kan dat de race om de opvolging van Blatter behoorlijk in de war schoppen. Sinds een door schandalen geplaagde Blatter begin juni bekendmaakte begin volgend jaar terug te treden als FIFA-preses, geldt Platini als de belangrijkste kandidaat om Blatter op te volgen. De Fransman kan wereldwijd op flink wat steun rekenen, onder meer op die van de KNVB. Maar de smeergeldaffaire kan Platini mogelijk duur komen te staan.

KNVB: verdenking is slecht voor imago FIFA

De Nederlandse voetbalbond KNVB noemt de verdenkingen aan het adres van Blatter ‘verontrustend’. Tegenover persbureau ANP noemde een woordvoerder de zaak ‘slecht voor het imago van de FIFA en slecht voor het imago van het voetbal’. Zolang het onderzoek nog loopt wil de KNVB niet inhoudelijk reageren.

Zo neemt de bond in de zaak-Platini ook een afwachtende houding aan.

“We steunen hem, maar hebben nooit vastgelegd dat we op hem stemmen. We vonden hem een goede kandidaat en dat blijft hij. Ook in dit geval wachten we af.”

Kantoren hoofdkantoor FIFA doorzocht

De FIFA bevestigde vanmiddag tegenover persbureau Reuters dat functionarissen van de FIFA vanmiddag door justitie zijn gehoord. Het hoofdkantoor van de bond in Zürich, waaronder de werkkamer van Blatter, zijn ook doorzocht. Daarbij heeft justitie verschillende documenten en data in beslag genomen. De FIFA zegt te zullen blijven meewerken aan het onderzoek met justitie.

De advocaat van Blatter reageerde vanmiddag alleen op het nieuws over de verdachte deal met de Caribische voetbalfederatie, waarmee volgens hem niks mis was. “De deal is goed voorbereid en de onderhandelingen zijn gevoerd door bekwame stafleden van de FIFA. Hier is zeker geen sprake van bestuurlijke misstanden”, aldus de advocaat.

De FIFA maakte eerder vanmiddag bekend dat het omstreden WK van 2022 in Qatar op 21 november van dat jaar zal beginnen. Een persconferentie van Blatter, die onder meer hierover zou gaan, ging vanmiddag op het laatste moment niet door.

Twitter avatar fifamedia FIFA Media Post-FIFA #ExCo press conference has been cancelled. A detailed summary of the meeting will be available on http://t.co/sool5M7508 shortly.