Zijn fitte mensen betere werknemers?

foto AFP

Ooit vermeld op je cv dat je twee keer per week een lesje pilates volgt? Of jaarlijks meedoet aan de Dam tot Dam-loop? Zo niet, dan zou je dat eens moeten doen. Mensen die regelmatig sporten, verdienen meer en krijgen makkelijker een baan.

Volgens een meta-analyse van onderzoeksinstituut IZA, waarvoor tien studies onder de loep werden genomen, verdienen mensen die regelmatig sporten meer geld. Bij mannen is dat verband het sterkst als ze fitnessen of buiten sporten, bij vrouwen hangt het af van de leeftijd. Zijn ze tussen de 26 en 45, dan zijn ze het meest gebaat bij racketsporten. Vrouwen tussen de 46 en 64 kunnen beter aan buitensport doen.

Beeld IZA

Fitte mensen verdienen meer. Beeld IZA

Naast een hoger salaris, krijgen fitte mensen ook makkelijker een baan. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een Zweeds experiment, dat in hetzelfde onderzoek wordt besproken. De conclusie: als sollicitanten hun sportactiviteiten vermelden op hun cv, is de kans groter dat ze worden aangenomen.

Onderzoeker André Spicer, co-auteur van het boek The Wellness Syndrome, stelt in zijn boek dat gezondheid een morele verplichting is geworden: sporten maakt ons volgens de heersende opvatting niet alleen fittere mensen, maar ook betere mensen.

“Psychologen noemen dat het ‘halo-effect’: de neiging om karaktertrekken of morele kwaliteiten te koppelen aan uiterlijk. Gezonde, slanke mensen zien we als gedisciplineerd en vaardig. Dikke mensen zijn lui en ongemotiveerd. En rokers hebben geen doorzettingsvermogen.”

Sportieve topmannen

Op zich is dit niet nieuw, maar volgens Spicer is fitheid de afgelopen twintig jaar wel een stuk belangrijker geworden.

“Tot de jaren zestig hadden we religie als ons morele kompas, daarna werd hard werken een deugd. En nu associëren we kwaliteit dus met gezondheid.”

Ter illustratie beschrijft hij een onderzoek naar sportiviteit onder bazen. “Het aantal CEO’s dat op hun cv vermeldt marathons te rennen is tussen 2001 en 2011 met 85 procent toegenomen.”

Zijn fitte mensen niet gewoon hardere werkers? Op zich lijkt het logisch: als je beschikt over kwaliteiten als doorzettingsvermogen en discipline als sporter, zullen die ook tot uiting komen in je carrière. Volgens Michael Lechner, auteur van het IZA onderzoek, is dit dan ook de meest plausibele verklaring.

“Het alternatief zou zijn: fitte mensen zijn geen betere werknemers. Als dat zo zou zijn, en deze fitte mensen dus tegenvallend presteren, zou je verwachten dat werkgevers hiervan leren en hun ideeën zouden bijstellen. Maar dat is niet het geval.”

Spicer is het hier niet mee eens. Als voorbeeld noemt hij het Zweedse experiment met de cv’s. “Ik sluit zeker niet uit dat er een link is tussen fitheid en werkprestatie, maar ik geloof ook dat er een gezondheidsbias bestaat onder werkgevers.”

Fit voorkomen

Uitzendbureau Olympia bevestigt dit. Volgens het bedrijf, dat bemiddelt voor zo’n 12.000 uitzendkrachten, kiezen werkgevers sneller voor iemand met een fit voorkomen, dan een werknemer die dik wordt gevonden of er ongezond uitziet.

“We merkten dat nadat de ziektewetgeving veranderde vorig jaar”, zegt manager marketing en innovatie Steven Gudde. “Werkgevers moesten zieke flexwerkers vanaf toen doorbetalen na contractbeëindiging, en waren daarom meer gebaat bij gezonde werknemers.” Toen bleek dat het oordeel over de levensstijl van kandidaten een grotere rol gingen spelen.

 

Toch zien een hoop werkgevers dat anders. Uit een enquête van MKB-Nederland, die in 2012 werd gehouden onder tweeduizend ondernemers, bleek dat drie op de vijf ondervraagden het gerechtvaardigd vonden om zich te bemoeien met de ongezonde levensstijl van hun werknemers; ook als die geen invloed had op hun werkprestaties. Als hun werkprestaties er wel onder leden, vond zelfs 92 procent dat er mocht worden ingegrepen.

    • Anouk Vleugels