Wat gebeurt er als je de kleuren in bekende logo’s wisselt?

beeld NRCQ

Wat is Heineken zonder zijn groen, Coca-Cola zonder zijn rood en wit, en Dunkin’ Donuts zonder roze en oranje? De kleuren van ’s werelds bekendste bedrijven zijn vaak net zo herkenbaar (en belangrijk) als de logo’s zelf. Toch? Behouden (de logo’s van) bedrijven zonder hun kenmerkende kleur nog hun identiteit?

Ontwerper Paula Rúpolo heeft de proef op de som genomen. Voor een project - “een oefening”, noemt ze het zelf - wisselde ze de kleuren uit de logo’s van grote bedrijven met elkaar. Het groen van Heineken met het rood en blauw van Budweiser, het rood van McDonald’s met het groen van Subway en oranje en paars van FedEx met het bruin en geel van UPS.

In gifjes laat ze het soms bevreemdende effect zien.

    • Annemarie Sterk
    • Bas van Kooij