Obama en Poetin gaan praten, prioriteit onduidelijk

De Russische president Vladimir Poetin gaat komende maandag in gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. De regeringsleiders ontmoeten elkaar rondom de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Het gesprek is op verzoek van Rusland. Het is bijna een jaar geleden dat Poetin en Obama met elkaar rond de tafel zaten. Rusland en de VS konden het gisteren niet eens worden over welk onderwerp de hoogste prioriteit moet hebben: de oorlog in Oekraïne of de situatie in Syrië. Volgens het Witte Huis zou de nadruk moeten liggen op het conflict in Oost-Oekraïne, waar de inmenging van Rusland heeft geleid tot economische sancties tegen dat land. Maar het Kremlin wil in het gesprek vooral de Syrische burgeroorlog bespreken. Rusland heeft zich met militaire steun aan president Assad de afgelopen weken steeds nadrukkelijker met dit conflict bemoeid. De Russen deden vorige week een voorstel aan de VS om op militair niveau te praten over de situatie in Syrië. Maar de Amerikanen willen in tegenstelling tot Rusland de Syrische president Bashar al-Assad niet steunen in de oorlog tegen terreurgroep Islamitische Staat. Volgens Rusland is het steunen van het Syrische regime de enige manier om het terrorisme in de regio uit te bannen. (Reuters)