MH17-landen overwegen eigen tribunaal

Een wrakstuk van vlucht MH17
Een wrakstuk van vlucht MH17 Foto ANP/Pierre Crom

Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal. De speciale rechtbank moet de daders van het neerhalen van het Maleisische vliegtuig boven Oekraïne vervolgen.

Dat stelt de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, in The New York Times. Australië, Nederland, België, Maleisië en Oekraïne willen de handen ineen slaan. Na Nederland en Maleisië telde Australië de meeste slachtoffers. Volgens Bishop is het tribunaal een van de mogelijkheden. De daders zouden in elk land apart kunnen worden berecht.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt er een aantal opties op tafel om „de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen”. Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne bespreken de stand van zaken dinsdag in New York. Zij willen het liefst een MH17-tribunaal van de Verenigde Naties, maar Rusland heeft dat met een veto geblokkeerd. Voor dit tribunaal is geen goedkeuring van de VN nodig. (ANP/NRC)