Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Van ‘very Bond’ tot ‘James Bland’: reacties op Bond-song Sam Smith

Sam Smith tijdens een tournee dit voorjaar in Duitsland.
Sam Smith tijdens een tournee dit voorjaar in Duitsland. Foto EPA/Sven Hoppe

Het was al even bekend dat Sam Smith de soundtrack van de nieuwe James Bond-film Spectre zou maken, nu is het nummer ‘Writing’s on the wall’ ook te beluisteren op Spotify. De eerste reacties zijn wisselend.

Smith wilde al heel lang de titelsong van de nieuwe Bondfilm zingen. Twee jaar geleden stuurde hij zijn agent een sms-je met alleen de tekst ’007’, schrijft NPR. Op Twitter schreef Smith dan ook dat het langverwachte moment was aangebroken:

Twitter avatar samsmithworld SAM SMITH I have been dreaming of this moment for a long long time.
Twitter avatar samsmithworld SAM SMITH Thank you for all your amazing messages. Today is such a special day for me and I am so grateful to everyone supporting this track xx

Smith: ik heb iets van Bonds kwetsbaarheid erin gestipt

Het schrijven van het nummer was in een half uurtje voor elkaar gebokst. Dat leverde teksten op zoals ‘If I risk it all, would you break my fall’. Het nummer schreef Smith samen met Jimmy Napes, waarmee hij eerder het nummer ‘Stay With Me’ schreef, waarvoor hij begin dit jaar een Grammy kreeg. Smith zegt dat hij geprobeerd heeft zichzelf in 007 te verplaatsen:

“Mijn muziek weerspiegelt mijn leven en die authenticiteit wilde ik overbrengen in dit nummer. In teksten zoals ‘How do I live, how do I breathe? / When you’re not here I’m suffocating’ heb ik geprobeerd iets van de kwetsbaarheid van Bond te stoppen.”

Reacties: van ‘epic’ tot ‘cola zero’

De reacties op Writing’s on the wall zijn wisselend. Er zijn lyrische fans:

Twitter avatar BigH155 H/155 .@achrisevans Sam Smith Bond theme OSCAR love it !!!!!
Twitter avatar sirrogermoore Sir Roger Moore @samsmithworld has delivered a very haunting and wonderfully orchestrated #spectre theme song. Well done!
Twitter avatar ThisIsMax MAX New #Bond is everything ! Congrats @samsmithworld @jimmynapes @disclosure killed it ❤️✌️🎼
Twitter avatar grimmers nick grimshaw VERY Bond-y well done @samsmithworld it’s epic!

*shoots a baddie*

*gets off with bird*

..maar ook lauwe reacties:

Twitter avatar chrisgolds Christopher Golds So Adele has heard the new #Spectre #Bond theme from Sam… http://t.co/1cvQttJmaM
Twitter avatar mrjamieeast Jamie East Bond theme: one 7 second great riff wrapped in 3 minutes of a bedwetter droning on about love gone awry. Meh.
Twitter avatar marziepanic Matt Looker The test for any Bond theme is: Can you imagine Alan Partridge singing it along the motorway on the way to an Esso garage? This doesn’t pass
Twitter avatar davidschneider David Schneider “The name is Bland. James Bland.” #writingsonthewall #SamSmith

De BBC heeft pesterig zelfs een stukje Earth Song van Michael Jackson erin gezet:

Twitter avatar BBCR1 BBC Radio 1 Bond vs Earth Song. You made us do this. Sorry Sam. #WritingsOnTheWall
https://t.co/LmaznLwBWw

Daarentegen is The Telegraph positief en noemt het een klassieke Bond-song met Hitchcock-achtige allure. NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper is gematigd positief en betitelt het als een “larmoyante, diepgevoelde ballade in zijn soort volgens de beste Bond-themasongtraditie:

“Sam Smith toont zijn grote zangbereik in een super pompeus en weelderig arrangement met dramatische violen en rollende pauken. Writing’s on the Wall druipt op die manier van hartstocht en de motivatie voor het hervinden van kracht - precies voor een James Bond die zich van zijn gevoeligste kant laat zien.”

The Guardian heeft een mooi overzicht van andere reacties van muziekrecensenten.

Luister hier een playlist met de andere James Bond-titelnummers:

En de filmtrailer: