Twee gewonden door vechtpartij asielzoekerscentrum Overberg

Afzetlint van de politie Foto: ANP / Lex van Lieshout

Op het terrein van asielzoekerscentrum Overberg in de provincie Utrecht hebben vannacht vechtpartijen plaatsgevonden. Twee mensen raakten gewond, twee anderen zijn opgepakt.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Update #azc #overberg 2 gewonden 2 aanhoudingen politie zaak onder controle uitgebreid bericht later deze ochtend
Twitter avatar DePolitieheli Politiehelikopter Wij gaan richting #AZC te #Overberg ivm ondersteuning collega’s uit diverse regio’s bij ontstane ongeregeldheden ^24

Aan het begin van de nacht werd er door twee groepen gevochten. De politie kreeg de situatie onder controle, maar twee uur later liep het opnieuw uit de hand. Inmiddels is het weer rustig op het terrein. De aanleiding voor de vechtpartijen is onduidelijk.

De locatie:

Massale vechtpartij

De eerste melding van onrust was rond 0.30 uur. Op dat moment was er een vechtpartij op het terrein van het asielzoekerscentrum. Twee grote groepen stonden volgens de politie tegenover elkaar. “Er werd flink gevochten”, zei een politiewoordvoerder tegenover persbureau ANP. Agenten haalden de groepen uit elkaar. Het werd daarna weer rustig.

Toch bleek het rond 02.30 uur opnieuw uit de hand te zijn gelopen. Het was een “massale vechtpartij”, waarbij “tientallen mensen” waren betrokken. Volgens de politiewoordvoerder werd ook schade aangericht op het terrein.

“Er is tijdens de vechtpartij onder meer meubilair gebruikt.”

De politie stuurde tientallen agenten en een politiehelikopter naar Overberg, een dorp in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is er afgeschaald, maar er blijven wel agenten bij het azc om de situatie in de gaten te houden. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Voormalige jeugdgevangenis

Het asielzoekerscentrum in Overberg is gevestigd in een oude jeugdgevangenis. In het centrum kunnen volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers 200 tot 400 asielzoekers gevestigd worden. Het centrum is sinds juni vorig jaar in gebruik en er zouden vooral minderjarige asielzoekers tussen de 14 en 18 jaar zijn gevestigd.

    • Eva Smal