Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Rusland wil ‘in theorie’ meedoen aan coalitie tegen IS in Syrië

President Assad van Syrië in gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov in 2012.
President Assad van Syrië in gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov in 2012. Foto ANP/EPA/SANA

Rusland is bereid om mee te doen aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Het land wil onder andere dat het regime van president Assad ook gaat meedoen aan de door de VS geleide coalitie.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax op gezag van een topambtenaar bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Op dit moment voert een door de VS geleide coalitie luchtaanvallen uit in Syrië op doelwitten van IS. Rusland zou ‘in theorie’ aan die coalitie kunnen meedoen, maar dat moet onder een VN-mandaat gebeuren. Tevens moet het regime van president Assad in de coalitie opgenomen worden.

Duitsland wil in gesprek met Assad

Assad is een bondgenoot van Rusland, maar wordt door het Westen gezien als instigator van de burgeroorlog in Syrië. Daarnaast wordt het regime verantwoordelijk gehouden voor een reeks ernstige schendingen van de mensenrechten. Samenwerken met Assad was daarom voor het Westen lange tijd geen optie, ook al vechten Assads troepen net als de internationale coalitie tegen IS.

Die houding lijkt te veranderen. Gisteren liet de Duitse bondskanselier Merkel ook al weten dat het Westen in gesprek moet gaan met Assad om vrede in het land te bewerkstelligen.

“We moeten met meerdere actoren in gesprek gaan, en dus ook Assad.”

Duitsland heeft de laatste tijd te maken met grote stromen vluchtelingen uit Syrië en heeft daarom belang bij een oplossing van het conflict.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond stelde vandaag in een interview in Le Monde weten dat het gesprek met Assad moet worden aangegaan, maar dat dat alleen dient om een transitie mogelijk te maken. Volgens Hammond kan Assad geen onderdeel zijn van Syrië’s toekomst. Ook Turkije, lange tijd groot tegenstander van Assad, liet vandaag weten dat de president betrokken moet worden bij een transitie. Een toekomst voor Syrië met Assad als president is echter geen optie, zo zei premier Erdogan gisteren.