Kaasschimmels delen genen

In kaasmakerijen en zuivelfabrieken wisselen schimmels op grote schaal genen uit. Het zijn genen die schimmels beter op kaas laten groeien. Hele DNA-modules verspreiden zich zo op grote schaal door het ‘zuivelmilieu’. Die ontdekking, die Franse biologen donderdag meldden in Current Biology, verklaart waarom de typische schimmels van Franse kazen zo succesvol zijn. De veelgebruikte Penicillium roqueforti en Penicillium camemberti zijn heel verschillende schimmels, maar ze delen wel veel van hun ‘kaasgroeigenen’. In uiteenlopende andere schimmels in zuivelfabrieken komen precies dezelfde genen voor, alsof die fabrieken een DNA-marktplaats zijn. Voor de biologen betekent hun vondst een waarschuwing: wees voorzichtig met genetische modificatie van schimmels en bacteriën die betrokken zijn bij voedselproductie. Zulke genen kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar andere micro-organismen die op hetzelfde product leven. Bij de productie van sommige smaakstoffen worden genetisch gemodificeerde bacteriën en gisten gebruikt, maar bij zuivelproductie gebeurt dat niet. (NRC)