Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Frans verzet tegen export Rembrandts

Frankrijk heeft 80 miljoen euro beschikbaar om voor het Louvre in Parijs één van de twee Rembrandts te kopen waar het Rijksmuseum ook op aast. Dat heeft het Franse ministerie van Cultuur gisteren gemeld. Het bod is mogelijk dankzij een ‘uitzonderlijk mecenaat’ van de Franse centrale bank. Het gaat om een dubbelportret uit 1643 van de notabele Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit. Het bod komt als een verrassing. Deze week werd bekend dat de Nederlandse regering en het Rijks 160 miljoen euro bij willen betalen om de schilderijen naar Amsterdam te halen. Voor die tijd bestond het plan om de aankoop samen met het Louvre te doen en de doeken om en om tentoon te stellen. Het Rijksmuseum noemde het Franse bod gisteren „een interessante ontwikkeling”.