Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Republikeinse leider Huis van Afgevaardigden Boehner stapt op

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, stapt eind volgende maand op op. Boehner is als voorzitter van het door Republikeinen gedomineerde Huis een van de machtigste politici van de VS.

Boehner had al langer moeite zijn verdeelde Republikeinse partij bij elkaar te houden.
Boehner had al langer moeite zijn verdeelde Republikeinse partij bij elkaar te houden. Foto EPA / Michael Reynolds

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, stapt eind volgende maand op op. Dat maakte hij vanmiddag in een verklaring bekend. Boehner geldt vanwege zijn functie als voorzitter van het door Republikeinen gedomineerde Huis als een van de machtigste politici van de VS.

Ook geeft hij zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden op. In een verklaring liet Boehner weten op te stappen om ‘onherstelbare schade’ aan het Huis te voorkomen. Hij zei aan het einde van dit jaar überhaupt te willen opstappen, maar door de druk vanuit de conservatieve hoek van de Republikeinse partij genoodzaakt te zijn al eerder af te treden.

President Obama reageerde vanmiddag verrast op Boehners besluit. Hij noemde Boehner een ‘goed mens’, ondanks de meningsverschillen die de twee politieke opponenten hadden. Obama prees de redelijkheid waarmee de discussies met Boehner werden gevoerd.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, ook wel de speaker genoemd, is na de vice-president de tweede in lijn om de president op te volgen, mocht die om welke reden dan ook aftreden. Hij wordt ook wel gezien als oppositieleider.

Onrust in REpublikeinse partij om abortusklinieken

Boehner lag onder vuur van conservatieve krachten in zijn partij om volgende week niet in te stemmen met een begrotingswet die de subsidieverlening van Planned Parenthood zou garanderen. Subsidie voor Planned Parenthood, een netwerk van klinieken voor vrouwen waar ook abortussen worden uitgevoerd, is een heet hangijzer binnen het conservatieve deel van de partij.

Als Boehner naar hen zou luisteren, zou de Amerikaanse overheid opnieuw op slot gaan (een ‘shutdown’). Dat houdt in dat alle overheidsinstellingen sluiten tot er een nieuwe begroting is aangenomen. Dit gebeurde voor het laatst in 2013 en werd in 2014 ternauwernood voorkomen.

Boehner worstelde al jaren met verdeelde partij

De 65-jarige Boehner werd in 2011 de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat samen met de Senaat het Amerikaanse Congres vormt. Hoewel de Republikeinen de afgelopen jaren steeds de meerderheide vormden in het Huis, had Boehner vaak moeite om zijn ideologisch verdeelde partij bij elkaar te houden.

Boehner heeft zijn vertrek volgens The New York Times vanochtend tijdens een “emotionele bijeenkomst” met andere Republikeinse leiders aangekondigd. De aankondiging komt ook een dag nadat Boehner de paus ontving, een persoonlijk hoogtepunt voor Boehner, die zich jaren hard heeft gemaakt voor de komst van de leider van de katholieke kerk naar het Congres. Tijdens een toespraak van de paus was Boehner zichtbaar geëmotioneerd: