Keer vreemdelingen niet de rug toe, zegt Franciscus

De paus in het Congres
De paus in het Congres Foto AFP

De paus heeft Amerikaanse conservatieve Congresleden, vooral Republikeinen, gisteren een onprettige ochtend bezorgd. In een rede tot het voltallige Congres, de eerste ooit van een paus, stak Franciscus veel progressieven een hart onder de riem met een krachtig pleidooi voor immigratie, de aanpak van de uitwassen van het kapitalisme en strengere milieuregels. Voorts trok hij van leer tegen de internationale wapenhandel en bepleitte hij afschaffing van de doodstraf.

Volgens de paus, die onderstreepte dat de meeste inwoners van Noord- en Zuid-Amerika – ook hij zelf –afstammen van immigranten, moeten ze niet hun rug toekeren „aan de vreemdeling in ons midden”. „We weten dat Jezus solidariteit met iedereen wilde tonen”, zei hij ook.

Daarmee distantieerde hij zich van het plan van een van de Republikeinse presidentskandidaten, Donald Trump, om elf miljoen illegalen het land uit te zetten. Ook veel Republikeinen zien in Trumps plan trouwens geen heil.

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en vroom katholiek, wiste ondanks de woorden van de paus tranen van ontroering weg. Dat was hem ook al overkomen, toen hij eerder met de paus een balkon van het Capitool betrad om belangstellenden te begroeten.

Meer liberale volksvertegenwoordigers kregen overigens ook niet altijd wat ze wilden horen. Zo hamerde Franciscus op het belang van respect voor het leven, doelend op de ongewenstheid van abortus. Hij sprak tevens over de bedreiging voor het gezinsleven. Een hint naar het recent in de VS toegelaten homohuwelijk. (NRC)