Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Pro-Russische rebellen verbannen hulporganisaties uit Loegansk

Training van pro-Russische rebellen.
Training van pro-Russische rebellen. AFP PHOTO / ALEKSEY FILIPPOV

Pro-Russische rebellen verbannen bijna alle internationale hulporganisaties uit de Volksrepubliek Loegansk, een van de twee gebieden in Oost-Oekraïne die zij controleren. Woordvoerder Vasili Nikitin van de zelfverklaarde Volksrepubliek zegt dat de accreditatie van 10 van de 11 internationale hulporganisaties niet wordt verlengd wegens ‘grove overtredingen’. Zo zou Artsen zonder Grenzen verdovende middelen bezitten en de regels voor medicijnen ‘ernstig’ hebben overtreden.

De enige niet-gouvernementele organisatie die mag blijven is het Rode Kruis, meldt de Volksrepubliek op haar website. Gisteren werd al bekend dat alle VN-organisaties, zoals  vluchtelingenorganisatie UNHCR, die burgers in Oost-Oekraïne van onderdak, medicijnen en eten voorziet, het veld moesten ruimen. Stephen O’Brien, hoofd humanitaire zaken van de VN ,sprak in New York van “een grove schending van het internationaal recht”.

UNHCR-woordvoerder Nina Sorokopoed vanuit Kiev:

“Gisteren kregen we te horen dat we weg moeten uit rebellengebied, zonder opgaaf van redenen. De mensen in Oost-Oekraïne hebben ons nodig: er is nauwelijks te eten en veel huizen zijn in puin geschoten. De afgelopen tijd hadden we het al moeilijk. Zo lieten de rebellen in augustus bij checkpoints maar één hulpkonvooi door. We blijven voorlopig nog in het rebellengebied, in de hoop dat de leiders zich bedenken.”

Rode Kruis-woordvoerder Jenny Tobias vanuit Genève:

“In augustus kregen alle internationale hulporganisaties al orders van rebellenleiders om hun activiteiten tijdelijk te staken. Wij moesten allerlei informatie geven, waar we precies mee bezig waren, waar we actief waren, dat soort dingen. We wachten nog steeds op groen licht om weer aan de slag te kunnen. Onze hulp is hard nodig, zeker straks, als het winter wordt. In de regio is ernstig tekort aan opvang en medische hulp.”

‘Spionage’

Volgens de NRC-correspondent Steven Derix in Moskou, is het opvallend dat de maatregel is afgekondigd door een ‘comité ter accreditatie van buitenlandse NGO’s’. De zelfbenoemde Volksrepubliek in Oost-Oekraïne volgt daarmee het voorbeeld van Rusland dat internationale non-gouvernementele organisaties het werken steeds moeilijker maakt en ook Russische mensenrechtenorganisaties aanmerkt als ‘buitenlandse agent’.

Steven Derix:

“De Russische maatregelen worden ingegeven door de vrees dat westerse landen via dergelijke organisaties invloed willen uitoefenen op de Russische politiek. Mogelijk leeft deze zorg ook bij de regering van de Volksrepubliek. Misschien willen de leiders in Loegansk de bevolking in de juiste anti-westerse stemming brengen met het oog op de lokale verkiezingen die eind oktober in Loegansk en Donetsk zullen worden gehouden. De leiding van de Volksrepublieken staan onder druk, nu Moskou steeds duidelijker laat doorschemeren dat het een regeling wil treffen voor de oorlog in Oekraïne.”