Porsche-topman Müller is benoemd als nieuwe CEO Volkswagen

Porsche-topman Matthias Müller tijdens de North American International Auto Show, in januari 2014.
Porsche-topman Matthias Müller tijdens de North American International Auto Show, in januari 2014. Foto ANP/EPA/TANNEN MAURY

Porsche-topman Matthias Müller is de nieuwe CEO van Volkswagen. De vorige bestuursvoorzitter Martin Winterkorn stapte eergisteren op in de nasleep van het schandaal rondom de diesels van Volkswagen in de VS. De directeur van Volkswagen Amerika, Michael Horn blijft, ondanks de druk om af te treden, wel aan als chef.

De benoeming van Müller (62) door de twintigkoppige Raad van Commissarissen (RvC) van Volkswagen komt niet als een verrassing; zijn naam deed gisteren al de ronde in de Duitse media. Müller is geldt als een ingewijde binnen het Volkswagen-concern, waar hij al sinds 1978 voor werkt. Zo was hij actief bij Audi en Lamborghini. Sinds 2010 is Müller topman bij dochtermerk Porsche. In een verklaring laat Müller weten dat zijn hoogste prioriteit is om het vertrouwen in het de Volkswagen Groep terug te winnen, zo meldt Reuters.

Vertrouwen Winterkorn dinsdag opgezegd

Winterkorn stelde in de nasleep van het schandaal verantwoordelijkheid te nemen voor alle ‘onregelmatigheden’ maar zei ook dat hij persoonlijk niks verkeerd had gedaan; hij had geen weet van de fraude. Voor de RvC was dat niet afdoende. Het vertrouwen in Winterkorn werd dinsdag opgezegd. Winterkorn is overigens nog CEO bij Porsche, waardoor hij nog steeds veel invloed heeft binnen het Volkswagen-concern. De RvC zou volgens anonieme bronnen tegenover Der Spiegel niet blij zijn met het aanblijven van Winterhorn bij Porsche.

Winterkorns positie als was onhoudbaar geworden door alle ophef rondom de diesels van Volkswagen. Volkswagen gaf na de onthulling toe dat in plaats van de door EPA getelde 428.000 auto’s, er 11 miljoen diesels met deze software waren uitgerust. Door het schandaal verkeert het bedrijf nu in zwaar weer. De koers van het aandeel Volkswagen is gekelderd en het bedrijf kan een lange reeks claims verwachten van auto-eigenaren en de autoriteiten. Het bedrijf heeft al 6,5 miljard euro opzij gezet voor toekomstige claims.

De directeur voor Volkswagen Amerika Michael Horn bood eerder deze week bij de presentatie van een nieuw model Passat zijn excuses aan. “Wij hebben het verprutst” aldus de topman. Horn stond onder druk om af te treden, maar mag wel aan blijven, zo meldt persbureau AP. De activiteiten van Volkswagen in Noord-Amerika worden gereorganiseerd.