Paus bekritiseert in toespraak voor VN hebzucht van machtige landen

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft Paus Franciscus hard uitgehaald naar machtige landen die in hun “egoïstische en grenzeloze dorst” naar geld de natuurlijke rijkdommen van de aarde verwoesten. Dit gaat volgens de paus ten koste van de armen.

Paus Franciscus spreekt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Paus Franciscus spreekt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Foto AP/ Seth Wenig

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft paus Franciscus hard uitgehaald naar machtige landen die in hun “egoïstische en grenzeloze dorst” naar geld de natuurlijke rijkdommen van de aarde verwoesten. Dit gaat volgens de paus ten koste van de armen.

Voor meer dan honderd wereldleiders en diplomaten bepleitte paus Franciscus de bescherming van het milieu; de mensheid heeft geen bevoegdheid om dat te misbruiken. Het hoofd van de katholieke kerk hoopt dat de klimaattop in Parijs, die plaatsvindt van 30 november tot 11 december, zorgt voor “waarborging van fundamentele rechten”.

Deze uitspraken van de Paus volgen op de encycliek Laudato si’ waarin hij duidelijk stelling nam tegen klimaatverandering. Het was voor de vijfde keer dat een paus een toespraak hield voor de Algemene Vergadering van de VN.

Felle kritiek op IS, nucleair akkoord ‘bewijs van goede wil’

Opmerkelijk in de toespraak van de paus was de kritiek op internationale organisaties die arme landen niet moeten onderwerpen aan “onderdrukkende kredietverlening systemen”. Dit leidt juist tot meer armoede, in plaats van vooruitgang. NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvogel, die bij de VN-vergadering aanwezig was, wijst op de aanwezigheid van IMF-topvrouw Christine Lagarda.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Paus hekelt bij VN ‘onderdrukkende mechanismen van leningen’ van internationale financiële instellingen. (Lagarde is in the building…)

De paus veroordeelde ook sterk de praktijken van terreurorganisatie Islamitische Staat en noemde daarbij de vervolging van religieuze minderheden en de vernieling van cultureel erfgoed.

Paus Franciscus ging verder ook in op het nucleaire akkoord dat de zes wereldmachten met Iran sloten. Hij prees deze overeenkomst als “teken van goede politieke wil”. Volgen de paus is er “urgente noodzaak” om nucleaire wapens in haar geheel uit te bannen.