Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden, worden naar Schiphol gebracht

Er zijn opnieuw stoffelijke resten van slachtoffers gevonden van de ramp met vlucht MH17. De resten zijn sinds mei dit jaar zijn verzameld door lokale autoriteiten en worden overgebracht naar Schiphol.

De 'burned site' waar vlucht MH17 neerkwam.
De 'burned site' waar vlucht MH17 neerkwam. Foto: ANP / Pierre Crom

Er zijn opnieuw stoffelijke resten van slachtoffers gevonden van de ramp met vlucht MH17. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om stoffelijke resten die sinds 1 mei dit jaar zijn gevonden op de plek waar het vliegtuig neerkwam, bij de Oekraïense plaats Hrabove. De afgelopen maanden zijn de resten verzameld en veiliggesteld door lokale autoriteiten.

Dat is ook afgesproken bij het afronden van de repatriëringsmissie; omwonenden van de ‘burned site’ kunnen nog steeds op vaste punten gevonden spullen inleveren.

Een achtkoppig Nederlands team ziet toe op het vervoer van de stoffelijke resten. Er zijn ook delen van het vliegtuig gevonden, die worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Aangepaste ceremonie bij aankomst

De stoffelijke overschotten worden per lijnvlucht overgebracht naar Schiphol. Daar zal een aangepaste ontvangstceremonie plaatsvinden, waarbij de families van de twee nog niet geïdentificeerde slachtoffers zijn uitgenodigd. De plechtigheid is aangepast omdat het identificatieproces al ‘grotendeels is afgerond’, aldus het ministerie.

De eerdere stoffelijke overschotten gingen per militair transport van het Oekraïense Charkov naar vliegbasis Eindhoven, om daarna in colonne naar de Hilversumse Korporaal van Oudheusden kazerne vervoerd te worden voor identificatie.

    • Sjoerd Klumpenaar