Ongewoon lekker Blijdorp in het Vroesenpaviljoen

Inwoners van de intens bedaagde wijk Blijdorp hebben zich de afgelopen tachtig jaar over weinig meer hoeven opwinden dan over 1) hondenpoep, 2) de aanwezigheid van een foodtruck op nota bene de ‘deftige’ Statensingel, van waaruit een buitenlands uitziende man Turkse pizza’s verkocht en 3) de alsmaar uitgestelde komst van een theehuis in het Vroesenpark.

Het onmiskenbare feit dat de buurt van de weeromstuit ineens ‘hip’ is geworden, heeft zijn uitwerking op de zéér plaatselijke bevolking dan ook niet gemist. De recente vestiging van een ‘Pizzabakkert’, een Italiaanse gelateria plus een Indonesische toko in dit idyllische stadsdeel was misschien nog tot daar aan toe. Maar over het dancefestival van Aziz Yagoub en de komst van het restaurant en terras ‘Vroesenpaviljoen’ is deze zomer door omwonenden wel degelijk stevig amok gemaakt.

Ook verklaarde voorstanders van een ietsiepietsie meer leven in de Blijdorpse brouwerij weten overigens niet wat ze overkomt. Zelf heb ik bij de Pizzabakkert tenminste een poosje door de ramen staan turen om te zien of het echt allemaal werkelijk waar was. En in dat Vroesenpaviljoen zag ik vorige maand hoe vier gasten letterlijk met hun vingers in de laatste restjes puree op hun bord zaten, om toch maar vooral geen kruimeltje te laten liggen.

Ik was zelf overigens een van die ongemanierde types, maar neem het ons anderzijds maar eens kwalijk: Laurence van Bergeyk (De Parade, Aloha Bar) kookt er verdorie zó heerlijk. Met zijn even simpele als compromisloze keuken (uitgesproken smaken, onverwachte combinaties met stevige contrasten; niks hamburgers) heeft hij Blijdorp verdorie zomaar in de voorhoede van culinair Rotterdam gekatapulteerd. We ontbijten, lunchen en/of dineren in het Vroesenpaviljoen zodoende inmiddels zo vaak als de tijd en het gezinsbudget dat toelaten.

Op de erelijst van mijn familie: zachtgekookte eitjes met gefrituurde ansjovis en haringkuit, gebakken scholfilet met aardappelpuree, zomerpostelein met jus van schaal- en schelpdieren, sukade met zandwortel en uiencompôte, Flammkuchen en de bij dit stukje afgebeelde schotel van gegrilde octopus met chorizo. Alle gerechten kosten je de kop niet. Een voorgerecht kost €6,50, een hoofdgerecht rond de €16,50.

Extra fijn aan het Vroesenpaviljoen zijn het al genoemde terras op de grote weide van het Vroesenpark (inclusief haardvuur om je aan te warmen) en de voorbeeldige bediening. Minpuntje: in dit seizoen de volstrekte donkerte waarin je je weg naar het eethuis moet zien te vinden.

    • Wim de Jong