Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Omstreden WK voetbal in Qatar trapt af op 21 november 2022

De speeldagen van het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar zijn bekend. Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar trapt af op maandag 21 november, de finale wordt gespeeld op 18 december.

De bouw van het Khalifa International Stadium in de Qatarese hoofdstad Doha.
De bouw van het Khalifa International Stadium in de Qatarese hoofdstad Doha. Foto: Reuters / Naseem Zeitoon

De speeldagen van het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar zijn bekend. De openingswedstrijd is op maandag 21 november en op 18 december vindt de finale plaats. Dat meldt Wereldvoetbalbond FIFA volgens persbureau Reuters.

Met 28 dagen is het toernooi vier dagen korter dan voorgaande eindrondes. Hier is voor gekozen om de verstoring bij clubs en competities enigszins te beperken. De FIFA stelde het bekendmaken van de definitieve speeldagen lange tijd uit, omdat er nog gesproken werd over de speelschema’s van 2019 - 2024.

Vanwege de hitte in de Golfstaat kan er niet in de zomer gespeeld worden. Door het toernooi naar de winter te verplaatsen, worden ook de Europese topcompetities Champions League en Europa League op andere momenten worden gespeeld. Daarbij zijn er zorgen over de gezondheid van de spelers en de fans.

Qatarese toewijzing Wk omstreden

Ook de benoeming van het toernooi aan Qatar is omstreden, omdat het in verband wordt gebracht met corruptie. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI startte in een corruptieonderzoek naar de gang van zaken bij de FIFA, waar tevens de benoemingen van de eindtoernooien in 2022 en 2018 (Rusland) in worden meegenomen.

Daarnaast is het toernooi omstreden vanwege berichten over de slechte werkomstandigheden van gastarbeiders bij de bouw van stadions in Qatar.

Persconferentie Blatter afgelast

Een persconferentie van vertrekkend FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd zonder opgaaf van reden afgelast.

Twitter avatar fifamedia FIFA Media Post-FIFA #ExCo press conference has been cancelled. A detailed summary of the meeting will be available on http://t.co/sool5M7508 shortly.

De laatste keer dat Blatter een persconferentie gaf, werd hij door de Britse komiek Simon Brodkin bestrooid met geldbiljetten.