Niet surfen tijdens uitvaart

Parochie Het Steiger weert zich tegen watersporters in de gracht.

De parochie van de Heilige Johannes in de rooms-katholieke kerk Het Steiger spant een rechtszaak aan tegen RiF010.

Doel is om te voorkomen dat de winnaar van het stadsinitiatief 2014 surfgolven in de Steigersgracht gaat opwekken waarop Rotterdammers kunnen leren surfen. De kerk ligt aan de Steigersgracht, tussen Blaak en Hoogstraat, en vreest geluidsoverlast.

Op de kade aan de overkant wil RiF010 een paviljoen bouwen met kleedruimtes en douches. „Ook willen we er een bar inzetten waar je tosti’s en bier kunt bestellen”, zegt voorzitter Edwin van Viegen van RiF010.

De kerk vreest geluidsoverlast op de kades. „Ik verwacht dat toeschouwers voor de kerk gaan kijken en schreeuwen”, zegt vicevoorzitter van het parochiebestuur, Miep in ’t Veen.

Ze vreest dat het stiltecentrum van de kerk onder de drukte zal lijden. De ingang daarvan ligt aan de Steigersgracht. Ook voor de gewenste stilte tijdens uitvaarten, diensten en concerten vreest In ’t Veen het ergste. „RiF010 zegt dat ze de surfers en de toeschouwers een instructie zal geven om te voorkomen dat ze gaan schreeuwen. Maar daar heb ik geen vertrouwen in.” Advocaat mr. Bart Jan Walraven vult aan: „Nergens staat zwart op wit dat de kerk kan afdwingen dat er tijdens begrafenissen niet gesurfd mag worden.” Overigens is er wel een ‘dood’ artikel uit het Wetboek van strafrecht dat het verstoren van kerkdiensten verbiedt.

Voorzitter Van Viegen van Rif010 is niet bang voor de rechtszaak. „Er loopt er nog een van buurtbewoners. Wij hebben aangeboden hun woningen te isoleren tegen geluidsoverlast. Wettelijk mogen de golven niet meer dan 35 decibel geluid in de woningen laten doordringen. Voor de kerk geldt dat niet. Al hebben we aangeboden om het stiltecentrum te isoleren.”

In ’t Veen vindt die handreiking onvoldoende: „Het moet overal stil zijn. Anders kunnen we de zaal niet meer verhuren. Daar halen we juist onze inkomsten uit.”

    • Lucette Mascini