Net gemist, 26/9

KIJKEN Wat Bully Tijd 1 uur In Bully wordt een aantal Amerikaanse kinderen gedurende het schooljaar gevolgd om alle kanten van het pesten te belichten. Aanleiding was de zelfmoord van een gepest kind. Wat je leert van deze docuserie is hoe anders de problemen hier in Nederland behandeld worden. In de VS komt het erop

KIJKEN
Wat Bully
Tijd 1 uur

In Bully wordt een aantal Amerikaanse kinderen gedurende het schooljaar gevolgd om alle kanten van het pesten te belichten. Aanleiding was de zelfmoord van een gepest kind. Wat je leert van deze docuserie is hoe anders de problemen hier in Nederland behandeld worden. In de VS komt het erop neer dat zo’n kind er zelf iets aan moet doen. Hoe individueel die samenleving is. Terwijl je telkens denkt: mens, sla een arm om dat kind heen! Help hem, doe iets.

KIJKEN
Wat De vluchtelingencrisis in 6 minuten
Tijd 6 minuten

De oorlog in Syrië is al jaren aan de gang, dus was de toestroom van vluchtelingen wellicht iets wat Europa had kunnen zien aankomen. Zou je zeggen. Niettemin lijken alle landen
erdoor te zijn overvallen. YouTube-kanaal In a Nutshell legt in een heldere video de achtergronden nog eens uit van de vluchtelingencrisis en waarom het zo lang geduurd heeft voor de EU in actie kwam. Ook geeft het een overzicht welk land wat doet. Tot slot stelt het de ongemakkelijke vraag: hoe willen we herinnerd worden in de geschiedenis? Dat is een vraag die
iedereen zichzelf kan
stellen.

LEZEN
Wat What Happened After My Kidnapping
Tijd 22 minuten

„Hallo, mijn naam is Brad Pearson. In maart 2006 was jij een van de drie mensen die mij hebben ontvoerd en beroofd. Ik wil met je praten, persoonlijk of per brief. Ik wil weten hoe het jou vergaat sinds die nacht.” Zo begint een journalist van het tijdschrift Philadelphia zijn open brief aan zijn ontvoerders. In 2006 werd hij beroofd, ontvoerd en met de dood bedreigd door drie tieners.
Pearson was toen student. Die nacht heeft zijn leven veranderd, zegt hij. En nu wil hij weten of hetzelfde geldt voor zijn belagers. Een geweldige longread.

LEZEN
Wat Operatie Leunstoel
Tijd 56 minuten

„Een klein bedrijf uit Noordwijk, het Nederlands Radar Proefstation, werkte decennia voor de CIA. Het bouwde geavanceerde afluisterapparatuur die de Amerikanen inzetten tegen de Sovjet-Unie. Ik kwam dit verhaal op het spoor toen een schoolvriend mij documenten van zijn opa gaf.” Maurits Martijn reconstrueerde in anderhalf jaar tijd voor de Correspondent de sleutelrol die dit
Nederlandse bedrijf speelde tijdens de
Koude Oorlog. 12.000 woorden!

    • Thomas Rueb