Nederlandse vrouw overleden in Mekka - niet door massapaniek bij de hadj

Ambulances rijden naar Mina waar gisteren door het gedrag tijdens de hadj minstens 717 mensen zijn omgekomen.
Ambulances rijden naar Mina waar gisteren door het gedrag tijdens de hadj minstens 717 mensen zijn omgekomen. Foto AFP/Mohammed Al-Shaikh

Een Nederlandse vrouw van 62 is gisteren in Mekka om het leven gekomen. Zij is niet een van de 717 islamitische pelgrims die door verdrukking om het leven is gekomen, meldt het ANP.

Volgens het persbureau zijn er voor zover bekend geen andere Nederlanders onder de slachtoffers.

Update 12.07 uur: Een woordvoerder van de moskee in Emmen, die de vrouw regelmatig bezocht, zegt dat ze hoogstwaarschijnlijk is overleden door een hartstilstand. Hij weet niet wanneer dat donderdag is gebeurd. De vrouw was met haar man in Mekka. Zaterdagmiddag is er voor haar een gebed in de moskee. Ook haar twee kinderen zijn daarbij. “We hopen van de kinderen te horen wat er met haar is gebeurd.
Twitter avatar gersonveenstra Gerson Veenstra Foutje @minbuza: Nederlandse dode Mekka uit Emmen niet als gevolg van massapaniek, maar hartaanval in hotel. #hadj

Minister Koenders:

“Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. We staan in nauw contact met haar directe familie en bieden consulaire bijstand, vanuit de ambassade in Riyad en het ministerie in Den Haag.”

Bij de hadj in Mekka kwamen gisteren 717 pelgrims door verdrukking om het leven. Dat gebeurde in het plaatsje Mina, op 5 kilometer van Mekka. De Saoedische koning Salman wil de plannen voor de jaarlijkse bedevaart gaan herzien, zo liet de vorst gisteren weten.

    • Marissa van Loon
    • Philippus Zandstra