NAM in beroep tegen uitspraak waardedaling huizen

Scheuren in de muur van het gemeentehuis van Eemsmond vanwege gaswinning door de NAM.
Scheuren in de muur van het gemeentehuis van Eemsmond vanwege gaswinning door de NAM. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarin hij stelt dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moet worden. Dat meldt de NAM zojuist op haar website.

Begin september besloot de rechter in Assen dat de NAM direct moet betalen voor alle waardedaling van woningen die in aardbevingsgebied in Groningen liggen. De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG).

Uitspraak rechter ‘onduidelijk’

De NAM ontkent niet dat er een verband is tussen de aardbevingen en de lagere huizenprijzen, maar zegt dat de daling minder groot is dan de WAG suggereert. Volgens Martijn Verwoerd, projectdirecteur van de afdelingen aardbevingen van de NAM, kent de uitspraak van de rechter “veel onduidelijkheden”. Zo is het niet helder welk gebied onder de compensatieregeling valt, dat laat hij weten in de persverklaring.

“We hebben nog geen antwoord op een aantal vragen die we tijdens de rechtszaak hadden gesteld. We kunnen dan ook niet anders dan in hoger beroep gaan. Het spijt ons dat daarmee tijd gemoeid zal zijn, maar we willen regelingen die werkbaar zijn voor alle partijen.”

Ook wil de NAM weten wat er gebeurt als de huizenprijzen stijgen en is onduidelijk of huizenbezitters meerdere keren schadevergoeding kunnen aanvragen.

‘Markt werk laten doen’

De NAM is het niet met de rechter eens dat de waardedaling op een willekeurig moment gecompenseerd kunnen worden. Verwoerd vindt dat de schade pas kan worden bepaald bij de verkoop van de huizen.

“Er wordt dan gekeken naar de huizenprijzen, maar ook naar het bevingsrisico. Dat is taxatie op taxatie en dat kan leiden tot ongelijke uitkomsten. Wij vinden dat je de markt het werk moeten laten doen en dat de schade pas kan worden bepaald bij verkoop.”

Daarnaast wijst de NAM op de rol van voormalig PvdA-minister Hans Alders die verantwoordelijk is voor een “samenhangend pakket van regelingen” voor waardevermeerdering, nieuwbouw en nieuwbouwinnovatie. Alders is sinds juni aangesteld door het kabinet als Nationaal Coördinator Groningen om in de komende vijf jaar leiding te geven aan de omvangrijke versterkingsoperatie in het door gasbevingen getroffen Groningen.

Lees ook in NRC Handelsblad : ‘NAM lijdt nederlaag bij rechter’