Met Zweeds oliemannetje wint Feyenoord eindelijk fatsoenlijk

Feyenoord speelt zwak dit seizoen, maar gisteravond richtte de ploeg zich op tegen PEC Zwolle: 3-0. Nu wacht Ajax in de derde ronde.

Foto ANP Pro Shots

Ongemakkelijk lachje bij Roy Makaay. De Kuip is leeggestroomd na het gewonnen bekerduel tegen PEC Zwolle (3-0) als de oud-speler en huidig spitsentrainer van Feyenoord tegen middernacht de loting verricht voor de derde ronde van de KNVB-beker. Hij zorgt voor een kleine shock: Feyenoord versus Ajax. Prachtige clash tussen de aartsrivalen, zo vroeg in het bekertoernooi.

Het duel wordt eind oktober in Rotterdam gespeeld, anderhalve week later gevolgd door nog een Klassieker in de Kuip, in de competitie. De voortekenen voor Feyenoord zijn beangstigend: van de laatste 23 beker- of competitiewedstrijden tegen Ajax won de club er maar één – er werd zestien keer verloren en zes keer gelijk gespeeld.

Zware loting door vorig seizoen

Uit vrees voor supportersrellen worden wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord sinds 2009 zonder publiek van de bezoekende club gespeeld – na een periode van vijf jaar werd de regeling vorig jaar voor ‘onbepaalde tijd’ verlengd. De woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bevestigde vanmorgen dat het verbod op uitpubliek ook bij de komende twee Klassiekers nog geldt.

De zware loting is de prijs die Feyenoord betaalt na een onthutsend zwak einde van het vorige seizoen, waarbij plaatsing voor Europees voetbal werd verspeeld. Geen deelname aan een Europese competitie betekent in het nationale bekertoernooi dat ook vroeg tegen topploegen geloot kan worden. Alleen clubs die in Europa uitkomen – dit seizoen PSV, Ajax, AZ en FC Groningen – hebben de luxe van een beschermde status, waardoor ze elkaar tot en met de derde ronde ontlopen in de KNVB-beker.

Eindelijk applaus van het Legioen

Is Feyenoord klaar voor de dubbele confrontatie met Ajax? Nee, afgaande op het veldspel – spektakelloos en zielloos – in de eerste twee maanden van het seizoen. Er werd inspiratieloos verloren bij titelverdediger PSV, moeizaam gelijkgespeeld bij het gepromoveerde Roda JC en er werd met kunst en vliegwerk gewonnen in de andere vier competitiewedstrijden. De kwaliteitsinjectie, zeven nieuwe spelers kwamen naar de Kuip, poetste het gevallen ego van Feyenoord enigszins op, maar zorgde nauwelijks voor sprankeling.

Tot gisteravond tegen de huidige nummer drie PEC Zwolle, in mei nog verliezend bekerfinalist tegen FC Groningen. Voor het eerst dit seizoen voetbalde Feyenoord fatsoenlijk en verzorgd – een bevrijding na het wekenlange zakelijke geschuif. Voor het eerst klonk er applaus van het Legioen na snel en geolied combinatiespel.

Geholpen door een nieuw oliemannetje uit Zweden, de twintigjarige Simon Gustafson, die vanuit het niets debuteerde. Slimme speler, draait makkelijk weg van tegenstanders en ‘denkt’ automatisch richting vijandelijk doel. Als centrale aanvallende middenvelder – achter spits Michiel Kramer – was hij gisteren de surprise in de opstelling van coach Giovanni van Bronckhorst, die dit seizoen nog geen duel met dezelfde elf begon.

Gustafson geldt als een groot talent en werd deze zomer voor 1,5 miljoen euro gekocht van BK Häcken. Plan van de technische staf was om hem eerst te laten rijpen in het beloftenteam en gedurende het seizoen stap voor stap te brengen in het eerste elftal. Maar door onvrede over de ‘tien-positie’ werd hij nu al gebracht. Voornaamste slachtoffer: Lex Immers, sinds 2012 basisspeler, zat gisteren op de tribune.

    • Steven Verseput