Lokale bestuurders verduisteren geld uit kas ouderenbond ANBO

Senioren dansen tijdens de ouderendag, mede georganiseerd door ANBO. Foto ANP/Koen van Weel

Lokale bestuurders van de ouderenbond ANBO hebben voor circa 200.000 euro aan ledengeld verduisterd. Het geld is weggesluisd naar stichtingen, verenigingen, zaken- of privérekeningen buiten het bereik van het landelijk bestuur.

De seniorenorganisatie heeft het nieuws na berichtgeving van het Algemeen Dagblad bevestigd. Stichtingen en verenigingen regelden de financiële bijdragen zogenaamd voor de bekostiging van bouwprojecten. Ook lieten lokale bestuurders geld overmaken naar zaken- of privérekeningen waar het centrale bestuur niet meer bij kon. Het grootste fraudebedrag in een enkele zaak bedraagt 150.000 euro.

Volgens een woordvoerder van ANBO was er langer sprake van “foute signalen”, maar is gisteren tot actie besloten nadat er een anonieme brief op de mat van alle 387 lokale afdelingen viel met de oproep het geld buiten het bereik van het landelijk bestuur te plaatsen. Alle rekeningen van de lokale afdelingen zijn nu geblokkeerd. Vanaf nu kunnen leden toestemming vragen voor het opzetten van projecten. Die worden dan gefinancierd met een betaalpas met een toegekend budget erop.

Verzet tegen centralisatie

De ANBO probeert de bedrijfsvoering van de organisatie te centraliseren. Daartegen bestaat binnen de vakbond verzet; vandaar de anonieme brief. ANBO-afdelingen krijgen jaarlijks een bijdrage van het hoofdkantoor gebaseerd op hun ledenaantal. Ze krijgen 4,30 euro per lid. Soms loopt het totaalbedrag op tot duizenden euro’s. In totaal staat er nog zo’n 3,4 miljoen euro op de rekeningen van de lokale afdelingen.

De ouderenbond is naast de verduisterde bedragen nog meer geld kwijt aan de affaire. De juridische bestrijding van de fraude en de terugvordering van de bedragen kost ook veel geld.

In 2013 speelde een soortgelijke fraudezaak bij de organisatie. Die is intern afgedekt, maar kostte de vakbond ook veel geld. De fraudeurs destijds werden geschorst.

    • Sam de Voogt