Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kabinet gaat in beroep in klimaatzaak

De staat gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat meer moet worden gedaan tegen de opwarming van de aarde.

Het kabinet vecht het vonnis aan in de klimaatzaak. Daarin oordeelde de rechter eind juni dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, te verminderen In het vonnis wordt een vermindering geëist van de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 25 procent, terwijl Nederland nu afstevent op 17 procent. De duurzaamheidsorganisatie Urgenda was de klagende partij in de rechtszaak.

Het kabinet gaat in beroep uit zowel staatsrechtelijke als inhoudelijke overwegingen. Dat zeiden staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) als minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) gisteren in een plenair debat in de Tweede Kamer.

Mansveld voerde aan dat de bijdrage van de CO2-uitstoot in Nederland aan de mondiale klimaatopwarming zo klein is, dat die nauwelijks relevant is. Minister Kamp bracht in dat niet wetenschappelijk is vastgesteld dat een reductie van de uitstoot met 25 procent een ondergrens is.

Actief burgerschap

Kamp kreeg voor zijn betoog de steun van zijn eigen fractie en van de PVV. Maar Mansveld kreeg die niet van haar fractie, de PvdA. Woordvoerder Jan Vos prees het initiatief van Urgenda daarentegen, als „schoolvoorbeeld van actief burgerschap”. Dat hoger beroep had van hem niet gehoeven, maar hij ging niet dwarsliggen. „Ik wil het ook niet in de weg staan.” VVD-woordvoerder Remco Dijkstra ging veel verder. Hij noemde het vonnis een „rare uitspraak” en had ook inhoudelijke bezwaren tegen het vonnis.

Volgens SP-woordvoerder Eric Smaling toont het kabinet zich door beroep aan te tekenen, een slecht verliezer.

Minister weigert ‘sprong-cassatie’

Een voorstel van D66, GroenLinks en ChristenUnie om het hoger beroep over te slaan en tijd te winnen, maar wel de staatsrechtelijke consequenties ervan voor te leggen aan de Hoge Raad, wezen Kamp en Mansveld af. Dergelijke toetsing is mogelijk via een zogeheten sprong-cassatie.

Maar dan moeten de partijen in de zaak het eens zijn over de inhoud van het geschil en dat is nu niet het geval.

Het kabinet moet zich houden aan het vonnis zolang dat hoger beroep – dat de staat overigens gisteren formeel heeft ingesteld – niet is afgerond. Beide bewindspersonen beloofden zich hieraan te zullen houden.

Maar GroenLinks-woordvoerder Liesbeth van Tongeren betwijfelde dat. Zij stelde voor een externe deskundige aan te stellen die moet toezien op naleving. Van Tongeren suggereerde dat het kabinet geen extra maatregelen neemt zolang dat niet per se hoeft.

Dat voorstel werd door minister Kamp meteen afgewezen. „Het vonnis wordt nageleefd. Daar heb ik geen deurwaarder voor nodig.”