Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Jeugd-tbs’er opgepakt voor dodelijke roofoverval

De buitenplaats van de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse.
De buitenplaats van de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse. Foto ANP/Arthur Bastiaanse

De 20-jarige man die gisterochtend is gearresteerd voor de moord op een 48-jarige man tijdens een gewelddadige roofoverval in Tilburg op 15 september blijkt in de laatste fase van jeugd-tbs te zitten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Justitie na berichtgeving van De Telegraaf.

“Een ernstige zaak. Als blijkt dat hij dit gedaan heeft, zal er een onderzoek komen dat moet uitwijzen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

De verdachte is een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) opgelegd voor eerdere gewelddadige vergrijpen, waaronder vuurwapenincidenten en overvallen. Experts van de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse meenden dat hij bijna klaar was voor een terugkeer in de maatschappij.

Vermoedelijk twee overvallers

Op 15 september verliet de man ‘s ochtends de jeugdinrichting om naar werk te gaan. Daar ging hij tegen gemaakte afspraken in rond 12.00 uur weg. Rond 16.25 die middag werd in de Betuwestraat in Tilburg een 48-jarige man doodgeschoten.

De politie trof naast het slachtoffer vier andere mannen aan in de woning. Zij werden aangehouden om hun betrokkenheid bij het incident te onderzoeken. In de loop van de avond hield de politie nog een vijfde verdachte aan. De vermoedelijke twee overvallers wisten echter te ontkomen. De 20-jarige verdachte keerde ‘s avonds terug naar zijn cel. Daar werd hij gisterochtend gearresteerd.