Babytestosteron geeft mannelijker gezicht

Baby’s die bij geboorte veel testosteron in hun bloed hebben, zien er als twintiger iets mannelijker uit. Dat wordt vaak voetstoots aangenomen, maar het was nog nooit gemeten. Australische onderzoekers profiteerden van een studie uit 1990, waarbij navelstrengbloed van baby’s was afgenomen. Tussen 2012 en 2014 vonden de onderzoekers 183 deelnemers terug die als twintiger hun gezicht wilden laten scannen. De resultaten verschenen woensdag in Proceedings B. Uit de scans bepaalden de onderzoekers een ‘genderscore’ voor de gezichtsvorm, op basis van bijvoorbeeld de afstand tussen neus en mond. Er was veel variatie in de gezichtsscores. Mannen scoorden tussen 0,1 en 0,4; vrouwen tussen 0,65 en 0,9. Een klein deel van die variatie komt voor rekening van het testosterongehalte dat die mensen als pasgeboren baby in hun bloed hadden. De onderzoekers verwachten dat het testosterongehalte in de vroege zwangerschap en in de puberteit ook invloed hebben. (NRC)