Petjes passen met de fotograaf

Volkert van der G. paste eerst wat petjes en een brilletje in het kantoor van zijn advocaat, Stijn Franken, terwijl freelance fotograaf Ferry de Kok toekeek. Daarna ging De Kok op straat staan wachten, tot de moordenaar van Pim Fortuyn naar buiten kwam en een paar keer heen en weer liep voor de foto.

Zo ging het in juni vorig jaar, een dag voordat De Telegraaf de foto groot op de voorpagina afdrukte, onder de kop ‘Volkert duikt op’. In een bijbehorend bericht schreef de krant toen dat hij zich „niet verzette tegen een onverwachte foto”. De Kok jubelde op Facebook dat het hem eindelijk gelukt was, „na ruim een maand van vele uren posten”.

Maar het was dus afgesproken werk. De Kok vertelde aan John van den Heuvel van De Telegraaf (die enscenering eerder deze week nog ontkende) hoe het die dag ging. Er zouden zelfs agenten bij zijn geweest die voor afscherming zorgden. De Kok wilde er eerder niets over zeggen, omdat hij een geheimhoudingsverklaring tekende met een boete van 25.000 euro. Die acht hij niet meer van kracht „nu iedereen uit de school is geklapt”.

Dat de foto een opzetje was, kwam afgelopen zondag naar buiten via een uitzending van Brandpunt Reporter. Van der G. zei daarin dat zijn advocaat zelf een fotograaf regelde en hij het loopje over straat in scène zette. Franken zei eerder deze week dat het zo is gegaan om een „jacht op de eerste foto” te voorkomen.