FED wil rente later dit jaar wél verhogen

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Amerikaanse Centrale Bank verhoogt later dit jaar waarschijnlijk alsnog de rente. Dat zei FED-presidente Janet Yellen tijdens een toespraak op de Universiteit van Massachusetts.

Voorwaarde daarbij is dat de inflatie in de VS stabiel blijft en dat de economie sterk genoeg is om de werkgelegenheid te laten groeien, zo benadrukte Yellen:

“Most FOMC participants, including myself, currently anticipate that achieving these conditions will likely entail an initial increase in the federal funds rate later this year, followed by a gradual pace of tightening thereafter.”

Tijdens een vergadering van de FED vorige week bleef een renteverhoging waar wereldwijd reikhalzend naar werd uitgekeken nog uit. De rente van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken staat al jaren onveranderd tussen de 0 en 0,25 procent.

Yellen moest haar speech overigens abrupt beëindigen, want aan het eind kwam ze niet meer uit haar woorden en begon ze flink te hoesten. Na de woorden “ik denk dat ik het hier maar bij laat” vertrok ze en moest ze medisch worden behandeld. Volgens een FED-woordvoerder was ze uitgedroogd.

54 landen hebben sneller LTE dan de VS

De Verenigde Staten waren dan dan wel één van de eerste landen waar 4G LTE werd uitgerold en ze hebben ook de grootste dekking, maar het is wel één van de traagste LTE-landen ter wereld. Dat schrijft Quartz met als enigszins spottende onderkop ‘First World Problems’.

Nieuw-Zeeland heeft met een gemiddelde downloadsnelheid van 36 Mbps het snelste LTE, verder staan Singapore, Roemenië, Zuid-Korea en Denemarken in de top-5. Maar de Verenigde Staten vinden we met gemiddeld 10 Mbps slechts terug op de 55e plek. Ver achter Nederland (13e plaats), maar ook achter veel minder voor de hand liggende landen als Marokko, Sri Lanka en Venezuela.

De VS is volgens onderzoekers van OpenSignal, die de ranglijst hebben opgesteld, als ‘early adapter’ slachtoffer geworden van het enorme succes van 4G LTE, waardoor vele gebruikers de infrastructuur moeten delen.

Opheffen van sekse-ongelijkheid levert 28 triljoen dollar per jaar op

Als de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wereldwijd wordt recht getrokken dan wordt er in 2015 maar liefst 28 triljoen dollar per jaar meer verdiend dan nu. Dat haalt The Wall Street Journal uit een rapport van McKinsey.

Dat het opheffen van sekse-ongelijkheid niet alleen een kwestie is van vrouwenrechten, maar ook goed is voor de economie is al veel vaker aangetoond. Maar dat de wereldeconomie zo’n gigantische boost zal krijgen nog niet. De geschatte groei is twee keer zo groot als in eerdere studies geschat en is gelijk aan de huidige economieën van de Verenigde Staten en China samen.

“It’s a price worth chasing” zegt onderzoeker Anu Madgavkar met veel gevoel voor understatement over de enorme winst die te behalen is. Er zijn volgens McKinsey vier kernpunten waarop het meest te winnen valt: gelijke kansen in onderwijs, gelijke financiële en digitale mogelijkheden, wettelijke bescherming van vrouwen én erkenning van onbetaald werk zoals het huishouden en de zorg voor familie.

    • Arjan Meesterburrie