VN-Wapenstilstand bij Syrisch-Libanese grens breed gesteund

Hassan Nasrallah, hoofd van de Libanese beweging Hezbollah, heeft vanavond zijn steun verleend aan de wapenstilstand bij de Syrisch-Libanese grens
Hassan Nasrallah, hoofd van de Libanese beweging Hezbollah, heeft vanavond zijn steun verleend aan de wapenstilstand bij de Syrisch-Libanese grens Foto AFP =

Een door de Verenigde Naties gesteunde wapenstilstand bij de Syrische-Libanese grens vindt steun bij zowel een jihadistische groepering die vecht tegen president Assad als bij Hezbollah, de Libanese beweging die zij-aan-zij strijd met het Syrische leger van Assad. Dat meldt AP.

De wapenstilstand die zes maanden zou moeten duren maakt een einde aan de belegering van burgers in het Syrisch-Libanese dorpje Zabadani. Sinds juli wordt er gevochten tussen de soennitische rebellen van Jaish al-Fatah (leger der verovering) en het Syrische leger, gesteund door het shi’itische Hezbollah. Leider Hassan Nasrallah heeft vanavond bevestigd dat Hezbollah de wapenstilstand steunt. Volgens een VN-woordvoerder heeft de internationale organisatie een faciliterende rol gespeeld.

Controversiële deal

Door de wapenstilstand krijgen de opstandelingen van Jaish al-Fatah, een coalitie van rebellengroepen met onder meer strijders van het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra, en hun families vrije doortocht. In ruil worden tienduizend shi’itische burgers en strijders uit de Noord-Syrische Idlib provincie, die in handen zijn van Jaish al-Fatah, vrijgelaten. Dit liet de Saoedische militaire geestelijke Abdualah al-Muhaysini, die gelieerd is aan Al-Nusra en Jaish al-Fatah, weten aan AP. Vanwege een gebrek aan munitie zouden de soennitische rebellen akkoord zijn gegaan met deze wapenstilstand.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten worden de soennieten verplaatst naar Idlib, terwijl de shi’ieten naar een door de Syrische overheid gecontroleerd gebied gaan rond hoofdstad Damascus. De deal is omstreden omdat het een vorm van sektarische zuivering lijkt te impliceren. Observatorium-directeur Rami Abdurrahman, die samenwerkt met talloze activisten in Syrië, is ook kritisch op dit akkoord.

“We zijn voor een wapenstilstand, maar tegen elke vorm van demografische verandering”.

Zowel Iran (steun en toeverlaat van Syrisch president Assad en Hezbollah) en Turkije (dat heimelijk Jaish al-Fatah steunt) zijn betrokken bij deze wapenstilstand.