Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag?

Onderhoud Groene Draeck blijkt duurder dan begroot

Het onderhoud van De Groene Draeck, de boot van prinses Beatrix, was duurder dan gepland, namelijk 223 duizend euro over de afgelopen vijf jaar. De komende jaren gaat het onderhoud nog eens 95 duizend euro per jaar kosten, schrijft RTLZ op haar website.

Nu kost het jaarlijkse onderhoud nog 51 duizend euro. D66-leider Alexander Pechthold merkte in de Tweede Kamer op dat een nieuwe lemsteraak (het type boot) drie tot vier ton zou kosten. Volgens Rutte is De Groene Draeck geen standaard lemsteraak door een ‘bijzonder interieur en exterieur, het hoog representatief karakter en de ouderdom’. Dat vergt bijzonder onderhoud. De boot was in 1957 een cadeautje voor Beatrix’ achttiende verjaardag. Het is niet de eerste keer dat er ophef is over de hoge onderhoudskosten.

Ook andere dieselauto’s zijn te vies

Volkswagen is niet de enige producent die de fout in ging. Ook Opel Zafira, BMW X3 en Audi A8 stoten meer stikstofoxiden uit dan is toegestaan, meldt de Volkskrant. Dat bleek uit steekproeven door het Brusselse onderzoeksinstituut Transport & Environment. Slechts drie van de 23 geteste dieselauto’s bleken aan de normen te voldoen.

De nieuwste ‘schone’ diesels uit 2015 blijken zelfs slechter te presteren dan de oude, soepele uitstootnormen die vanaf 2000 golden. Gek genoeg hebben ze de test die bepaalt of ze de weg op mogen wel gehaald. Volgens de Volkskrant presteren de auto’s zo slecht omdat het Europese fabrikanten is toegestaan om creatief te zijn met de regels. De machtige Europese autolobby heeft dat geregeld. In de Verenigde Staten zijn tests strenger.

Nidera heeft last van een fraude

Een frauderende ambtenaar heeft voor een ‘significant verlies’ gezorgd bij de agrarische handelsonderneming Nidera. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een bericht van persbureau Bloomberg. Het ging om transacties in de biobrandstoffentak van Nidera. Inmiddels zijn alle transacties die via die beruchte handelaar liepen, afgerond. Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie.

Hoeveel verlies Nidera heeft geleden wil het bedrijf niet zeggen. Het heeft niettemin winst gemaakt over dit boekjaar, meldt het FD. Dat jaar eindigt deze maand. Het Chinese staatsbedrijf Cofco heeft sinds vorig jaar 51 procent van de aandelen in Nidera. De rest van de aandelen is nog in handen van de familie die het handelshuis in 1920 oprichtte. Het bedrijf zou vorig jaar zijn gewaardeerd op 4 miljard dollar (3,58 euro).

    • Eefje Rammeloo