Directeur Het Nieuwe Instituut schond vaker gedragscode cultuur

Foto ANP

De belangenverstrengeling rond Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, is omvangrijker dan tot nu toe bekend. Als directeur van de Maastrichtse dependance van het Nederlands Architectuurinstituut , nu onderdeel van Het Nieuwe Instituut, gaf hij zijn eigen modebedrijf voor tienduizenden euro’s opdrachten.

Dat hij zaken deed met zijn bedrijf meldde hij niet bij de toezichthouders van de instelling. Daarmee schond hij de gedragscode voor de culturele sector. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Vorige week werd bekend dat Beumer ook als voorzitter van een gesubsidieerde stichting tienduizenden euro’s betaalde aan zijn eigen bedrijf, zonder dat de subsidiegevers daarvan wisten.

Beumer kwam al in augustus in opspraak. Toen bleek dat hij het architectenbureau van zijn levenspartner Herman Verkerk een opdracht gegeven had voor een modetentoonstelling in Het Nieuwe Instituut, de opvolger van het Nederlands Architectuurinstituut. Ook een lid van de raad van toezicht en twee voormalige zakenpartners ontvingen opdrachten voor de modetentoonstelling. Deze kwestie wordt inmiddels extern onderzocht.

Lees ook in NRC Handelsblad: Zakendoen met modesubsidies.

38.000 euro

Nu blijkt dat Beumer ook als directeur van twee Maastrichtse instellingen – NAiM/Bureau Europa (de dependance van het Nederlands Architectuurinstituut) en cultuurcentrum Marres – voor 38.000 euro betalingen deed aan zijn bedrijf, Trots BV. De paraaf van Beumer staat onder de betaalopdrachten. De instellingen worden gesubsidieerd met publiek geld.

NAiM/Bureau Europa betaalde facturen van Trots BV voor een tentoonstelling en een modeshow van ontwerper Alexander van Slobbe. Beumer en Van Slobbe waren beiden directeur en eigenaar van Trots BV. Het bedrijf leverde ook kleding aan Marres.

Volgens de Governance Code Cultuur had Beumer aan de raad van toezicht goedkeuring moeten vragen voor de betalingen aan zijn eigen bedrijf. Dat heeft hij niet gedaan, melden de architecten Jo Coenen en Steef Luijten desgevraagd. Zij waren lid van de raad van toezicht van NAiM/Bureau Europa.

Niet op de hoogte

“Het lijkt mij evident dat je als directeur geen zaken doet met je eigen bedrijf”, zegt Luijten. “Als raad van toezicht mag je verwachten dat de directeur zoiets meldt.” Coenen: “Als hij het mij gezegd had, had ik hem gevraagd of hij dit niet anders had kunnen oplossen.” Ook toenmalig bestuursvoorzitter van Marres, Martin Lehmann, wist het niet: “Ik was niet op de hoogte van de betalingen aan zijn eigen bedrijf. Voor zover ik weet is er ook nooit over gesproken in het bestuur.”

Volgens Beumer was de samenwerking met Van Slobbe gebaseerd „op inhoudelijke gronden en niet door een mogelijkheid tot persoonlijk gewin via Trots BV”. De raad van toezicht van Het Nieuwe Instituut zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het werk van Beumer in Maastricht en ziet „geen aanleiding voor verdere acties”.

Reacties op dit bericht en onderzoek kunnen naar onderzoek@nrc.nl.

    • Joep Dohmen