Diepe buiging voor het Japans van de slagersvrouw

In LantarenVenster loopt het jaarlijkse Camera Japan filmfestival. Ook de rest van het jaar komen ‘Japanofielen’ aan hun trekken.

Filmstill uit ‘A Courtesan with Flowered Skin’ door regisseur Keisuke Toyoshima Foto Camera Japan Festival

Het zijn zo’n zevenhonderd Japanners, voornamelijk expats die sinds de jaren zeventig voor enkele jaren neerstrijken in Rotterdam. Een bescheiden aantal in vergelijking met Amsterdam, waar het getal ruim tien keer hoger ligt. Maar door de Japanse school die sinds 1995 in het kindvriendelijke Hillegersberg is gevestigd, is de Rotterdamse wijk bij Japanners in trek. Op de school worden, naast een Japans lesprogramma, op zaterdag, cultuur- en taallessen gegeven. Tijdens de jaarlijkse bazaar wisselen leerlingen Japanse boeken en speelgoed uit. Cultuuronderwijs is belangrijk, vinden de ouders en houdt het contact met het thuisland levendig. Wie zelf niet Japans is, maar toch gek is op Japanse cultuur, kan in Rotterdam inmiddels volop aan zijn trekken komen.

1 Japanse levensmiddelen

Om de hoek verkoopt een kleine supermarkt annex stomerij een assortiment Japanse levensmiddelen en helpt de eigenaar bij de bemiddeling van huisvesting voor nieuwkomers. Ook de plaatselijke Albert Heijn speelt handig in op de groeiende Japanse gemeenschap. Een Japanse chef maakt er dagelijks verse sushi en in de schappen liggen sobanoedels en Japanse Kewpie-mayonaise. Typisch Japanse levensmiddelen zijn in de stad nog moeilijk te vinden. Door mond op mond-reclame komen Japanners aan de juiste adressen.

2 Slagerij

Slagerij B. Tol & Zoon op de Bergse Dorpsstraat kent de specifieke wensen van haar Japanse klandizie inmiddels goed. Om haar tientallen vaste klanten zo goed mogelijk te bedienen en te adviseren, spreekt Yvette Tol-Coppers een aardig woordje Japans. Yvette: „De Japanners die onze slagerij bezoeken spreken amper Engels, er is een behoorlijk taalbarrière. Ze leggen met handen en voeten uit hoe ze hun vlees gesneden willen hebben. Hun mond valt open als ze mij, een blonde Hollandse dame, Japans horen spreken. Ze gaan hier respectvol buigend de deur uit. Dat vind ik echt een compliment.”

3 Restaurant Yama

Ook chef Hiroaki Yamamoto (roepnaam Yama) doet de inkopen voor zijn traditionele gerechten op vaste plekken in de stad. Yama kwam vanuit het Japanse Hokkaido naar Nederland en werkte acht jaar in tweesterrenrestaurant Yamazato in het Amterdamse Okura Hotel. Inmiddels bestiert hij met zijn partner Yuko zijn eigen restaurant Yama in Rotterdamdat ver af staat van het bekende all you can eat-concept . Yama: „Ik ben erg kieskeurig, maar inmiddels kan ik in de stad vinden wat ik nodig heb. Schmidt Zeevis heeft de beste vis voor sashimi, toko Wens op de Westersingel verkoopt uitstekende sushirijst en seizoensgroenten, zoals shiitake paddenstoelen.”

4 Shofukan

Japanners en Rotterdammers die een vleugje van de klassieke Japanse cultuur willen opsnuiven komen samen bij Shofukan, het Japans cultureel centrum in de wijk Charlois. In de dojo (Japanse oefenruimte, red.) worden workshops in Japanse krijgs- en bloemsierkunst gegeven en wordt de traditionele theeceremonie geleerd. Directeur Joris van Nispen: „Ons theehuis en de theetuin zijn door Japanse architecten ontworpen. Alle ruimtes zijn zo authentiek mogelijk nagebouwd. De theeceremonie is het kloppend hart van de Japanse cultuur waar tijdens het vier uur durende ritueel disciplines als architectuur, kookkunst, literatuur en kalligrafie samenkomen. Moderne Japanners zijn in eigen land niet meer bezig met klassieke cultuur. Tijdens hun verblijf in Nederland komt die interesse gelukkig terug.”

Het festival Camera Japan focust tot en met zondag in LantarenVenster op hedendaagse, Japanse cultuur. www.camerajapan.nl

    • Cathelijne Beijn