‘Derde van ‘Syrische’ asielzoekers in Duitsland heeft andere nationaliteit’

Asielzoekers in het Duitse Regensburg. EPA/ARMIN WEIGEL .

Eenderde van de asielzoekers in Duitsland die Syrisch claimen te zijn, heeft in werkelijkheid een andere nationaliteit. Dat zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen AP.

‘Voorkeursbehandeling Syriërs’

Volgens AP hebben asielzoekers het idee dat Duitsland de voorkeur geeft aan Syrische asielzoekers. Zo sturen de Duitsers vluchtelingen uit Syrië niet terug naar andere EU-landen waar zij eerder verbleven, wat volgens de regels van ‘Dublin’ verplicht is. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière kondigde onlangs aan de identiteit van vluchtelingen en motieven voor asiel strenger te gaan screenen, om zo misbruik tegen te gaan. Over het lot van de frauderende ‘Syriërs’ is nog niets bekend.

NRC-correspondent Frank Vermeulen vanuit Berlijn:

Merkel heeft heel duidelijk gezegd dat alleen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog recht hebben op asiel in Duitsland. Landen als Syrië en Eritrea worden gezien als oorlogsgebieden. Vluchtelingen uit andere landen worden door de autoriteiten daarom veel eerder gezien als economische vluchtelingen. Logisch dus, dat veel asielzoekers zich voordoen als Syriër.

Duitsland erg in trek

Honderdduizenden vluchtelingen kwamen de afgelopen maanden Duitsland binnen. Onder hen zijn vooral Syriërs en Eritreeërs die op de vlucht zijn voor oorlogen in hun land. Duitsland is erg in trek bij vluchtelingen; de voorzieningen voor asielzoekers in het land staan bekend als uitstekend. Veel vluchtelingen willen er dan ook blijven en niet verder reizen naar andere EU-landen.

Bekijk ook: Weet je niet meer waar de vluchtelingencrisis precies over gaat? Hier is een explainer in zes minuten.
    • Mathieu Peulen