Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin ons vertrouwen in Volkswagen verdween en we twee schilderijen wilden kopen

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Hét verhaal van deze week was natuurlijk dat over de emissiefraude van Volkswagen. Is er eigenlijk ook met uw auto gefraudeerd? Valt er wat tegen te doen? Carola Houtekamer zette acht vragen over de dieselfraude op een rij. Overigens proberen alle automerken zich in tests beter voor te doen dan ze zijn, schreven Marc Hijink en Carola Houtekamer. Ze doken alvast in de gereedschapskist van de autobouwers.

Onze correspondent in Berlijn schreef intussen dat de crisis bij Volkswagen gevolgen kan hebben voor de hele Duitse economie. De topman van Volkswagen trad af en beweerde dat hij niet van de fraude op de hoogte was. Maar de Duitse ‘autopaus’ Ferdinand Dudenhöffer stelt in een interview met NRC dat de directie wel degelijk van de emissiefraude moet hebben geweten.

Een ander verhaal dat ons deze week bezig hield: de mogelijke aankoop van twee Rembrandts. Is 160 miljoen eigenlijk veel geld voor deze schilderijen? Waarom zijn ze belangrijk voor Nederland? Wat vinden andere musea van deze aankoop? De redactie ging op onderzoek uit.

In een commentaar steunde de krant de aankoop maar vroegen we de fractievoorzitters uit te leggen waarom ze deze schitterende aankoop prefereren boven andere bestedingen. Directeur Birgit Donker van het Mondriaanfonds riep de politiek op om het lef te hebben om inderdaad meer in kunst te investeren.

Niet alleen in de kunstwereld wordt gedebatteerd. De scherpste mening van deze week kwam ongetwijfeld van Marco van Basten, dezer dagen assistent-trainer bij Oranje. Hij rekende keihard af met de ‘fabeltjeskrant’ van Johan Cruijff.

Wilt u er dit weekend op uit, dan kunt naar de Kunsthal in Rotterdam voor Keith Haring. De tentoonstelling heeft vooral aandacht voor de politieke kant in het werk van de jonggestorven kunstenaar. Rauw, politiek en activistisch, aldus Sandra Smets. Overigens loopt in Het Nieuwe Instituut in dezelfde stad de expo Het Tijdelijk Modemuseum. Waarom zijn Nederlanders zo dol op mode in het museum, vroeg Milou van Rossum zich af.

Wie liever in de 17de eeuw verdwaalt, moet naar Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam. Dat opende deze week na een restauratie van zes jaar. Collega Gretha Pama ging kijken.

Wie dezer dagen in Nederland dan weer naar de film wil, heeft steeds meer mogelijkheden. Want, zo schreven Marc Hijink en Coen van Zwol, het aantal bioscopen in Nederland groeit in hoog tempo en de bestaande zalen worden ingrijpend verbouwd. Een dossier.

Tot slot: kent u de negentig mooiste Nederlandstalige liedjes? Frits Spits zette ze op een rijtje. ‘Net Als Toen’ van Corry Brokken voert de lijst aan. ‘Surfen’ van Typhoon sluit die af.